Lägre ohälsotal i Uppsala län

Uppsala läns ohälsotal sjunker mest i landet. Minskningen kan ha påverkats av fjolårets utförsäkringar. Samtidigt är ohälsotalet större bland kvinnor än män.

Uppsala2011-01-21 07:07

Ohälsotalet i länet minskade med nära fyra dagar per person och år under 2010 och slutade därmed på strax över 27 dagar per person. Det innebär att länets ohälsotal har minskat med nästan tio dagar under de senaste fem åren. Årets minskning är den största i landet enligt Försäkringskassan.
Ohälsotalet är ett mått på utbetalda nettodagar i sjukförsäkringen, inte på hur många personer som har varit sjuka. Ohälsotalet gäller för alla invånare mellan 16 och 64 år.
– En förklaring till den stora minskningen är att det fanns många långtidssjukskrivna i länet under åren fram till 2009, säger Mathias Johansson på Försäkringskassan.

Från december 2009 till mitten av 2010 sjönk antalet pågående sjukfall i länet från 4 397 till runt 3 500, enligt Mathias Johansson.
– Fjolårets minskning hänger delvis ihop med de nya tidsgränserna för sjukskrivning som infördes vid årsskiftet 2010, säger han.
Högst ohälsotal har Norrbottens län med 35,9 dagar. Lägst ohälsotal har Stockholms län med 24,7 dagar.
Det finns stora skillnader i antalet utbetalda sjukdagar mellan kvinnor och män. I Uppsala län står kvinnor för 32,3 utbetalda sjukdagar jämfört med 22,2 för män. Enligt Mathias Johansson på Försäkringskassan beror skillnaden på hur samhället ser ut i övrigt.
– Kvinnor tar ansvar för hemmet i en mycket högre utsträckning än vad män gör. Mer jobb innebär en högre risk för både psykiska och fysiska problem. Det speglar en ojämlik livssituation som leder till en högre arbetsbörda för kvinnor, säger Mathias Johansson.

Skillnaden beror också på att många kvinnors jobb består av fysiskt krävande arbetsmoment.
– Har du ett tungt yrke så ökar risken för förslitningsskador i muskler och skelett. Exempelvis sjukvården är till stor del kvinnodominerad, vilket leder till fler sjukskrivna kvinnor, säger Mathias Johansson.
Samtidigt är det i gruppen kvinnor som ohälsotalet minskat mest under 2010. Minskningen har varit drygt fyra och en halv dag för kvinnor jämfört med omkring tre dagar för män. En framtida minskning av länets ohälsotal hänger också mycket på en minskning av kvinnors sjukfrånvaro. Detta eftersom ohälsotalet för män inte går att sänka mycket mer än i dagsläget, menar Mathias Johansson.
– Någonstans finns en lägre gräns i och med att alla någon gång blir sjuka. Men det är väldigt svårt att uttala sig säkert om var den ligger, säger Mathias Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om