Det framgår av en europeisk studie som publiceras i facktidskriften Europace.
– Våra resultat understryker vikten av att ge patienter med förmaksflimmer en användarvänlig utbildning kring riskerna för stroke och användningen av antikoagulantia, och att budskapet anpassas så att det kan förstås, oberoende av patientens utbildningsnivå, säger professor Carina Blomström-Lundqvist vid Akademiska sjukhusets arytmisektion, som är huvudansvarig för studien.
Attacker av förmaksflimmer brukar vara ofarliga, men på sikt kan denna vanliga rubbning av hjärtrytmen leda till att det bildas blodproppar i hjärtat, som förs vidare till hjärnan och orsakar en stroke. För att sänka risken för stroke rekommenderas att patienter med förmaksflimmer och riskfaktorer behandlas med läkemedel som förebygger blodproppar.
I den nya studien har nära 1 150 patienter med förmaksflimmer i åtta länder, däribland Sverige, besvarat en webbaserad enkät kring sjukdomen och medicinering med blodförtunnande tabletter. Svaren visar att det var litet si och så både med deras kunskaper, ibland till och med om själva syftet med att ta tabletterna.
Var tolfte patient trodde felaktigt att tabletterna motverkade rytmrubbningen, var fjärde uppgav att hen av och till brukade glömma att ta sin medicin och än fler var inte medvetna om risken för blödningar som biverkan av behandlingen. Dessutom trodde många felaktigt att de på grund av förmaksflimret inte bör köra bil, idrotta eller flyga.
Överlag var kunskaperna kring sjukdomen och behandlingen bäst bland patienter med högre utbildning och sämst bland lågutbildade, i synnerhet om de inte ens fullföljt grundskolan. Och inte nog med att kunskaperna var sämre bland dem med lägst utbildning. Blödningar som biverkan av behandlingen, men också att ha haft en stroke var vanligast i den gruppen.
Under senare år har flera nya läkemedel som förebygger blodproppar tillkommit. Dessa så kallade NOAKs är minst lika effektiva som traditionell behandling med det blodförtunnande läkemedlet Waran och ger mindre risk för svåra blödningar. En fjärdedel av patienterna i studien använde någon NOAK-medicin. Till och med i den mest välutbildade gruppen kände närmare hälften inte ens till att de existerade.
– Vi behöver öka medvetenheten om NOAKs så att patienterna, oberoende av utbildningsnivå, kan få tillgång till den mest optimala behandlingen, säger Carina Blomström-Lundqvist.