Läkarrock byts mot kortärmat

En av de främsta symbolerna för läkarrollen, den vita rocken, ska bort från vården vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. I kontakten med patienter är det framöver kortärmat som ska gälla även för läkarna.

Uppsala2004-12-18 00:00
— Läkarrocken är en potentiell smittkälla. Framför allt är det lättare att sköta handhygienen i kortärmat än när långa rockärmar hänger ner, säger Ulrika Ransjö, hygienläkare vid Akademiska sjukhuset.
Hon har lett den arbetsgrupp som utarbetat de nya hygienreglerna. Både sjukhusledningen och de fackliga organisationerna har varit representerade i gruppen.
— Även om en del läkare protesterat är de flesta positiva till förändringen. Det handlar ju inte heller om ett totalförbud mot läkarrockarna, bara att de inte ska användas i patientkontakten, säger Ulrika Ransjö.

Dyra sjukdomsfall
De nya hygienreglerna har utarbetats mot bakgrund av risken för att personal inom vården ska bära på smittämnen som kan infektera patienter eller annan vårdpersonal. I synnerhet är det hotet om spridning av så kallade MRSA-bakterier som oroar. Dessa bakterier är motståndskraftiga mot nästan alla antibiotika
— Dessbättre har vi hittills varit ganska förskonade från MRSA-infektioner vid sjukhuset. Dessa infektioner är inte bara farliga för patienterna utan också mycket kostsamma. Ett enda MRSA-fall beräknas kosta cirka 80 000 kronor i extra vårdkostnader, säger Ulrika Ransjö.

Inga armbandsur
I hygienrutinerna betonas framför allt vikten av spritdesinfektion av händerna både före och efter varje patientkontakt. I handhygienen ingår också att aldrig ha ringar, armband eller armbandsur.
— Vill man ha ringar kan man ha dem på en kedja runt halsen. Desinfektion med handsprit blir mycket mindre effektiv om man har ringar på fingrarna eller en klocka runt handleden. Det ska finnas tillräckligt med väggklockor på sjukhuset för att man inte ska behöva ha armbandsur, säger Ulrika Ransjö.

Tydliga skyltar
I hygienreglerna ingår också nya tvättrutiner för att klädrutinerna med kortärmad arbetsdräkt för alla personalkategorier än mer effektiva.
— Rekommendationen är att alla ska byta till nya arbetskläder varje dag i stället för som tidigare i genomsnitt två gånger i veckan. Läkarna har hittills haft dålig tillgång på arbetskläder och omklädningsutrymmen, men det ska bli bättre nu, säger Ulrika Ransjö.
Men hur ska en patient veta att en läkare är läkare när han eller hon inte har vit rock?
— Man kan ha tydligare namnskyltar, hälsa ordentligt och presentera sig klart. Det är knappast något stort problem. Kompetensen sitter ju inte i kläderna, säger Ulrika Ransjö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om