Det visar de första preliminära resultaten av en studie, som på tisdagen presenterades vid ett avslutande möte i Uppsala för ett femårigt EU-forskningsprojekt kring barnfetma, Beta-JUDO.
– Resultaten verkar mycket uppmuntrande, men det är ändå viktigt att inte dra för stora växlar på dem. Det behövs ytterligare studier som pågår under längre tid och har fler deltagare innan vi vet om detta läkemedel bör ingå i behandlingsarsenalen av barnfetma, säger barnläkaren Anders Forslund vid Akademiska barnsjukhuset, som har lett läkemedelsstudien.
Studien omfattar 44 mycket överviktiga barn- och ungdomar vid Akademiska barnsjukhuset och barnsjukhuset i Salzburg i Österrike.
Innan studien inleddes fördelades deltagarna med slumpens hjälp på två grupper. I den ena behandlades deltagarna därefter en gång i veckan med injektioner av försöksläkemedlet, i den andra fick de i stället injektioner med overksam koksaltlösning, så kallad placebo.
I båda grupperna fick deltagarna och deras föräldrar dessutom sedvanlig behandling med mat- och livsstilsråd.
En första bearbetning av resultaten från studien visar att deltagarna som fick försöksläkemedlet gick ner i vikt med i genomsnitt tre kilo.
Barnen och ungdomarna som fick placebo-injektioner vägde däremot lika mycket efter sex månaderna som de hade gjort innan studien startade.
– Utan någon behandling alls brukar viktkurvan för mycket överviktiga barn- och ungdomar hela tiden fortsätta att peka uppåt. Att deltagarna i placebogruppen "bara" var viktstabila innebär alltså inte att mat- och livsstilsråden saknade effekt. Man bör också påpeka att det fanns stora variationer i hur mycket deltagarna som fick diabetesläkemedlet gick ner i vikt, säger Anders Forslund.
Läkemedlet som användes i studien är en så kallad GLP-1 analog och har hittills bara använts i behandlingen av vuxna med typ 2-diabetes. Tidigare resultat från Beta-JUDO-projektet låg till grund för valet av just detta läkemedel till studien.
– Hos överviktiga barn och ungdomar frisätter de så kallade betacellerna i bukspottkörteln ofta onormalt mycket insulin, vilket i sin tur kan driva på inlagringen av fett i kroppen. I försök på odlade betaceller har vi visat att GLP-analogen, till skillnad från andra diabetesmedel, minskar denna höga frisättning av insulin, säger professor Peter Bergsten, som koordinerar Beta-JUDO-projektet.
Sedan länge ökar andelen överviktiga och feta barn- och ungdomar i de flesta länder.
– I bästa fall kan det nya läkemedlet bidra till att vända denna trend, säger Peter Bergsten.