Läkemedelsföretag fällda för reklam

Läkemedelsföretagens hemsidor har i flera fall använts för att i strid mot industrins egna regler marknadsföra receptbelagda mediciner direkt till allmänheten.

Uppsala2004-05-24 00:00
Det framgår av en sammanställning som Läkemedelsverket i Uppsala gjort över ärenden förra året där marknadsföringen av läkemedel skett i strid mot läkemedelslagen eller läkemedelsindustrins egna regler.
Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation, NBL, är läkemedelsindustrin egen "marknadsdomstol". I de flesta av de fall Läkemedelsverket anmälde dit förra året gick nämnden på verkets linje. Påföljden för det felande företaget blev i varje enskilt fall "böter" på 60 000 kronor till NBL.

Hälften av fallen
Det är ännu inte enligt lag förbjudet att marknadsföra receptbelagda läkemedel direkt till allmänheten, men det står i strid med läkemedelsindustrin egna regler. Sammanställningen över ärenden som behandlats i NBL visar dock att det inte är ovanligt att enskilda läkemedelsföretag bryter mot dessa regler.
Av de ärenden som NBL fällde förra året gällde ungefär hälften marknadsföring av receptmediciner till allmänheten, i flera fall direkt via företagens egen hemsidor.
Såväl läkemedelsjättar som Pfizer, Wyeth Lederle och Eli Lilly som betydligt mindre företag som Leo Pharma, Orion och Ferring fälldes förra året för marknadsföring av receptbelagda läkemedel på den egna hemsidan. Receptbelagda mediciner mot impotens, psoriasis och Parkinsons sjukdom, och hormonpreparat mot klimakteriebesvär är exempel på läkemedel som marknadsförts på detta sätt.

Vilseledande reklam
I Orion Pharmas och Wyeth Lederles fall bedömdes reklamen på den egna hemsidan dessutom som vilseledande eller obalanserad när det gällde biverkningar av och risker med läkemedlen.
Samtidigt visar sammanställningen över NBL-ärendena att det finns möjligheter för företagen att kringgå reglerna om att inte marknadsföra receptmediciner via hemsidan. Flera andra ärenden som Läkemedelsverket anmälde till nämnden ledde inte till fällande dom.
Enligt NBL:s praxis räknas det inte som otillbörligt att, som företagen gjort i dessa fall, på den egna hemsidan ha allmän information om en sjukdom kompletterad med en länk till Patient-FASS och texten för företagets eget receptläkemedel mot den beskrivna sjukdomen.
Läkemedelsverkets sammanställning avslutas med en uppmaning om att lämna information om osaklig och vilseledande marknadsföring av läkemedel. I synnerhet är verket intresserat av den marknadsföring som läkemedelskonsulenter bedriver eftersom den inte "syns" och därför är särskilt svår för Läkemedelsverket att ha någon koll på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om