Läkemedelskostnaderna har slutat öka

Läkemedelskostnaderna för Uppsala läns landsting stiger inte i lika hög takt som tidigare. En lyckad kampanj för att ändra på patienternas läkemedelsköp tros vara en orsak.

Uppsala2004-01-28 00:00
Efter 2002 tvingades landstinget betala 40 miljoner kronor ur egen ficka för att täcka den kraftiga ökningen av landstingets läkemedelskostnader. Men 2003 års kostnadsökning är så pass låg att landstinget nu slipper använda egna pengar för att täcka alla kostnader.
— Vi får ju en viss del i statsbidrag som ska täcka kostnadsökningen. Den här gången överskrider vi inte det bidraget, säger Tomas Lindqvist, apotekare på landstinget.

Stor skillnad
Anledningen är att kostnaderna under förra året inte ökade i lika hög takt som tidigare år. Ökningen under 2003 handlar om 0,7 procent.
— Det är en stor skillnad om man jämför med hur det har sett ut under tidigare år. Under slutet av 90—talet låg kostnadsökningen i länet kring åtta procent, säger Tomas Lindqvist.
Landstingen i Sverige övertog ansvaret för läkemedelskostnaderna från staten för några år sedan. Staten ger nu årliga bidrag till landstingen för att dessa ska klara av att betala den del av medicinen som inte täcks via patientavgifter.
Om kostnaderna för patienternas läkemedel överstiger bidraget från staten, måste landstingen skjuta till egna pengar.

Ökat medvetenheten
Uppsala läns landsting har under förra året drivit kampanj för att få invånarna att välja billigare läkemedel som egentligen har samma verkan som dyrare preparat. Tomas Lindqvist tror att kampanjen har bidragit till att man nu ser en positiv utveckling av landstingets kostnader.
— Vi har sakta men säkert ökat invånarnas medvetenhet om kostnaderna för läkemedel.
Under förra året gick dessutom patenten ut på tre läkemedel som kostar stora summor i länet. Det har inneburit att andra preparat med samma effekt som dessa har kommit in på marknaden och har kunnat köpas av patienterna till lägre kostnader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om