Lammgryta med aprikoser och pistagenötter

Lammgryta med aprikoser och pistagenötter

Lammgryta med aprikoser och pistagenötter

Foto: Sandra Gunnarsson & Karin Ridderheim

Uppsala2015-12-11 05:00

Helgreceptet

Spiskummin, curry, chili, lök och torkade aprikoser gör detta till en härligt fyllig höstgryta som nästan blir godare efter en natt i kylen och som dessutom går utmärkt att frysa in för framtida lata dagar eller matlådor. Pärlcouscous är en större variant av couscous och finns numera i de flesta välsorterade matbutiker, men kan ersättas med t ex bulgur, matvete eller vanlig cousocus.

Lammgryta med aprikoser och pistagenötter

4 portioner, Tid: ca 2 timmar

Lammgryta:400 grytbitar av lammkött, 2 gula lökar, grovstrimlade, 2 morötter i grova bitar, 5 finhackade vitlöksklyftor, 1 finhackad röd chili, 1 msk tomatpuré, 1 msk spiskummin, 1 msk curry, 1 kanelstång, 2 dl rött vin (kan uteslutas) , 1 dl strimlade torkade osvavlade aprikoser, 2 lagerblad, 400 g hela tomater på burk/tetra, 1 msk kalvfond/1 tärning kalvbuljong

Pärlcouscous: 3 dl pärlcouscous, 2 msk olivolja, 1 knippe koriander, grovhackad, saft och skal från 1 ekocitron, ½ dl rostade kokosflakes/riven kokos

Till servering: 1 knippe koriander, 1 dl skalade pistagenötter, 2 dl turkisk yoghurt/gräddfil.Salt och peppar, Olja till stekning.

Gör så här:

Salta och peppra köttet. Hetta upp rejält med olja i en stor gryta. Fräs köttet tills det fått fin färg runtom. Tillsätt lök, morötter, vitlök och chili och fräs vidare tills även grönsakerna fått lite färg. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och curry och fräs ytterligare några minuter, tills tomatpurén rostats och det doftar gott från kryddorna. Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt kanelstång, aprikoser, lagerblad, tomater och kalvfond/-buljong. Häll i vatten så det täcker och låt sedan koka upp. Puttra under lock på svag värme tills köttet är mjukt, räkna med ca 1–2 h. Späd med vatten om det kokar torrt.

När grytan börjar bli klar, tillaga pärlcouscousen enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet och blanda coucous med olivolja, koriander, citronskal och -saft samt kokos före servering. Smaka av med salt och peppar.

Toppa grytan med koriander och pistagenötter och servera tillsammans med couscous och yoghurt/gräddfil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om