Landshövdingen gillar tjugan mest

Uppsalas landshövding Peter Egardt har varit spindeln i nätet för de nya sedlar som kommer ut om en dryg månad. Favoriten är tjugan med Astrid Lindgren.

Foto: JESSICA GOW / TT

Uppsala2015-09-29 09:00

Anledningen till att Peter Egardt fick uppdraget är att han är ledamot i Riksbanksfullmäktige och vald till ordförande för riksbankens beredningsgrupp för sedlar och mynt.

– Jag var dessutom ordförande i den jury som bestämt motiven, säger han.

Juryn har haft ett styvt jobb. Många förslag till motiv på sedlarna har kommit in från grafiker och formgivare från hela landet och även från andra delar av världen. Dessutom måste beredningsgruppen se till så att alla rättigheter kring de bildval som gjorts respekteras. Ofta har motiven arbetats fram med olika foton som grund och de som har rättigheter till fotona måste kontaktas.

– Vi har säkert haft kontakt med ett 100-tal rättighetsinnehavare, säger Peter Egardt.

En lång urvalsprocess ledde till slut fram till nio tänkbara motiv. Sex av dem blir våra nya sedlar.

Vad var svårast?

– Jag tycker alltihop är svårt eftersom alla har kontakt med sedlar och mynt och alla har synpunkter på hur de är utformade. Att byta ut dem är ett stort steg att ta och det kan vara besvärligt att se till så att man är bekväm med de beslut man till slut tar.

Det avgörande var att sedlarna skulle ha motiv på kulturpersonligheter som verkat under 1900-talet.

– Vi har bland annat frågat svenska folket vilka de tycker borde vara med och de svar vi fått stämmer med vad vi kommit fram till, säger Peter Egardt.

Om han ska välja någon favoritsedel så blir det den nya 20-kronorssedeln.

– Jag tycker alla har blivit oerhört lyckade och snygga. Men jag är speciellt nöjd med att 20-kronors sedeln har Astrid Lindgren som motiv. Jag tror många barn kommer att hantera just den sedeln och på så sätt kommer de i kontakt med en av våra mest uppskattade barnboksförfattare, säger Peter Egardt.

Två av sedlarna har Uppsalaanknytning; 200-kronorssedeln med Ingemar Bergman på och 1000-kronorssedeln som porträtterar Dag Hammarskjöld som växte upp i Uppsala och vars far var landshövding här.

– Vi blir av med den uppländska nyckelharpan som finns på dagens 50-lappar och Linné som finns på 100-kronors sedeln. Men vi får Dag Hammarskjöld i stället och 100 kronorssedeln med Greta Garbo med en kungsängslilja på baksidan, säger Peter Egardt.

Hur mycket använder du själv sedlar?

– Jag använder rätt mycket kontanter, men också kort och andra betalningsmedel.

Hur länge tror du att vi kommer att ha sedlar i Sverige?

– De kommer att finnas kvar under lång tid, men användningen kommer långsamt att minska. De försvinner inte inom de närmaste 25-30 åren, säger Peter Egardt.

Fakta Så länga kan du använda dagens mynt och sedlar

Den första oktober blir de nya 20, 50, 200 och 1000-kronors sedlarna giltiga.

De nuvarande 10, 50 och 1000-kronors sedlarna fortsätter att gälla till sista juni nästa år.

Den första oktober nästa år blir 100 och 500 kronors sedlarna giltiga.

Samtidigt införs nya mynt i valörerna 1, 2 och 5 kronor.

Den nuvarande 10-kronan kommer att bli kvar.

Dagens 100 och 500 kronors sedlar och alla mynt utom 10-kronan går att använda fram till sista juni år 2017.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om