Landstingets fastighet på Slottsgränd i centrala Uppsala rymmer dels förvaltningens tidigare kontorslokaler, och dels en länga med hyresrätter.
Enligt uppgift har landstinget en köpare på gång. Och enligt Sören Hill, som ansvarar för försäljningen, ska ärendet upp i landstingsstyrelsen i slutet av november med ett tänkt tillträde för den nya ägaren vid årsskiftet. Men i fredags kom en intresseanmälan om att köpa fastigheten in till Lantmäteriets inskrivningsenhet. Den godkändes och registrerades under måndagen.
Det innebär att affären förmodligen kommer att försenas.
Inför den väntade försäljningen har landstinget medvetet låtit bli att hyra ut de lägenheter som står tomma. Thomas Thunblom, förvaltningsdirektör på landstingsservice, säger att det är normalt att invänta en ny ägare innan tomma lägenheter hyrs ut. I praktiken innebär det dock att incitamenten för de boende att köpa huset och ombilda lägenheterna till bostadsrätter ökar. Efter ombildningen blir de tomma lägenheterna en ren vinst för bostadsrättsföreningen. Kvadratmeterpriset för bostadsrätter ligger i allmänhet mycket högre än köpeskillingen för hela fastigheten. Och mellanskillnaden får bostadsrättsinnehavarna.
Johan Edstav (MP), ordförande i landstingets fastighets- och servicenämnd, säger att det inte är något politiskt beslut att hålla lägenheterna outhyrda.
– Vi hoppas att en köpare är intresserad av att exploatera hela kvarteret så att det blir ännu fler bostäder i Uppsala. Och landstinget behöver kapitalet för andra investeringar, säger han.
Boende som bildat en bostadsrättsförening har förtur till att köpa fastigheten vid en försäljning.
Det är dock flera frågetecken som behöver rätas ut.
En stor del av fastigheten rymmer kontor. Om föreningen väljer att fortsätta hyra ut den delen som kontorslokaler blir det en så kallad oäkta bostadsrättsförening, vilket gör att de som säljer sin lägenhet beskattas hårdare än i en äkta bostadsrättsförening. Föreningen kan också välja att stycka av och sälja kontorsdelen. De kan också på egen hand bygga bostäder på kontorsdelen av fastigheten och sälja dem som bostadsrätter, vilket förmodligen är det lönsammaste alternativet, men det är också något som kräver en stor arbetsinsats från medlemmarna.
– Det står klart att det krävs en särskild finansieringslösning vid övertagandet eftersom det är en så stor kontorsdel, säger Petter Brolin, den konsult som bostadsrättsföreningen anlitat i samband med ombildningen.