Landstinget tar palliativ vård

Landstinget tar över den specialiserade vården av svårt sjuka personer i livets slutskede. Samtidigt ska den bli mer likartad i hela länet.

Uppsala2015-12-14 07:55

Sedan den så kallade Ädelreformer genomfördes i början av 1990- talet har Uppsala kommun haft ansvaret även för den specialiserade, palliativa vården av sjuka i livets slutskede inom eget boende. Kommunen är ganska ensamt om det i landet. Den specialiserade vården tillhör enligt hälso- och sjukvårdslagen landstinget.

– Men i samband med ädelreformen beslutade Uppsala kommun och landstinget att kommunen skulle ta över den också. Det fanns en tanke om att kunna få till ett fördjupat samarbete mellan landsting och kommun kring den palliativa vården., säger Carina Kumlin vid Uppsala kommun som utrett frågan tillsammans med landstinget.

I dag är det kommunens sjukvårdsteam som står för den specialiserade palliativa vården inom hemvården. Det har dock aldrig varit helt lätt för kommunen att bedriva specialiserad vård, ge rätt fortutbildning och stöd till personalen.

Nu ska verksamheten alltså återgå till Landstinget.

– Det ska inte innebära något alls. Sjukvårdsteamets personal får landstinget som arbetsgivare. Verksamheten ska i övrigt fortsätta som vanligt i Uppsala kommun. Men tanken är att den ska utvidgas och omfatta alla länets kommuner. Det ska ge en mer likvärdig palliativ vård i alla kommuner. De flesta vill ju kunna bo hemma så länge det går, säger Carina Kumlin.

Kvar i kommunal regi blir den icke specialiserade palliativa vården. Den bedrivs ute på olika boenden och ingår i det kommunala ansvaret.

– Vi tror den specialiserade palliativa vården kommer att kunna bedrivas effektivare när allt finns i landstingets regi. Sjukvårdsteamet kommer att kunna ha närmare samarbete och skapa gemensamma kriterier med landstingets läkare, när de har samma huvudman, säger Carina Kumlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om