Landstingsanställda i protest

Ovissheten kring flytten av landstingets kortvårds­kirurgi har fått åtta personer att säga upp sig. Tre olika besked har lämnats på nio månader. Det senaste är att flytten inte blir av förrän nästa år. Personalen mår dåligt.

Uppsala2010-04-26 07:25

Det är andra gången på kort tid som landstingets vårdpersonal säger upp sig i protest. Senast hände det på barnonkologen. Nu flyr personalen från kortvårds­kirurgin vid Samariterhemmet inför beslutet att flytta den till Enköpings lasarett och Akademiska sjukhuset.
- Vi får aldrig några klara besked om när det blir, hur vi ska jobba och i vilka lokaler. Vi vet inte om vi är välkomna dit vi ska. Åtta personer har hittills sagt upp sig så vi dräneras på värdefull kompetens. Vi har dragit ner från fem till tre operationssalar på grund av personalflykten, säger Åsa Fors, Mia Cederholm, Ulla Haavisto och flera andra som jobbar på kortvårdskirurgin.

Sedan politikerna beslutade stycka upp verksamheten så har flera datum för flytten givits. Det första kom i juni förra året. Då sade ledningen för Akademiska att det skulle ske den första januari i år. Under hösten kom ett nytt besked: flytt den sista juni. I torsdags kom ytterligare ett besked - flytten skjuts fram till den första mars nästa år.
- Den psykosociala arbetsmiljön är jättedålig och man har inte gjort mycket för personalen. Man kommer inte att spara något på att lägga ned det här. Vi tycker både politikerna och sjukhusledningen har misslyckats, säger Åsa Fors och Ulla Haavisto.

Sjukhusdirektör Marie Beckman Suuküla har avböjt att kommentera oron och hänvisar alla frågor till Hans Olov Hellström som är chef för kirurgdivisionen.
Han förstår personalen.
- Processen har varit för lång och många har fått leva i ovisshet om framtiden. Det blir en väldig oro, det har jag förståelse för, säger han.
Inför beslutet att flytta varnade Hans Olov Hellström för personalflykt om processen drog ut på tiden.
- Nu har politikerna beslutat att skjuta fram flytten till första mars 2011. Då har personalen i alla fall något att förhålla sig till, om de ska stanna eller söka nytt jobb, säger han.

Meningen är att kortvårds­kirurgin ska slås ihop med kvinnoklinikens gynekologiska operationsavdelning. För att det ska fungera måste två helt nya operationssalar byggas för gynekologiska akutoperationer på förlossningen. De tunga gynekologiska operationerna ska göras på centraloperation. En risk- och konsekvens­analys av förslaget ska starta den här veckan.
Kommer ni att kunna hålla tidschemat?
- Allt hänger på hur lång tid det tar att bygga de nya operationssalarna. Det ska gå enligt landstingsfastigheter, säger Hans Olov Hellström.

På kortvårdskirurgin anser personalen fortfarande inte att de fått någon vettig förklaring till varför verksamheten ska splittras och flyttas.
- Lokalerna rustades förra året för nästan tio miljoner kronor och man har bytt ut delar av utrustningen. Verksamheten fungerar väl, budgeten är i balans och 99 procent av patienterna är nöjda, säger de.
Hans Olov Hellström anser att flyttdiskussionen "är förbi" och hänvisar till landstingsstyrelsens beslut.
- Det är inget att gräva ned sig i nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om