Brandingenjören Nina Höm slog larm om att kostnaderna för 100-huset vidAkademiska sjukhsuet skulle dra iväg, då tysdades hon av landstingschefen och anklagades för att vara illojal.
För en månad sedan antog landstinget en ny kommunikationspolicy där öppenhet är ett av ledorden. Genom en öppen dialog ska landstinget skapa förutsättningar för ett tillåtande arbetsklimat, heter det i policyn.
LÄS MER: Hon slog larm - tystades av landstingschefen
Bertil Kinnunen är tydlig med att detta inte bara ska vara några vackra ord på papper utan att organisationen verkligen ska präglas av öppenhet.
– Om en tjänsteman upplever att något kan göras bättre måste det gå att föra vidare. Om en chef tycker det är upprörande att information förs vidare till en nivå över honom eller henne måste chefen fundera på hur det fungerar i den egna organisationen.
LÄS MER: Landstingschefen Thord Hägg kommenterar uppgifterna
Bertil Kinnunen framhåller att han inte kan kommentera ärendet med Nina Höm som UNT skriver om, händelser som inträffade innan han tillträdde som landstingsråd.
En organisations mottaglighet för kritik brukar sättas på prov när personalen är ovillig att genomföra beslut som chefer fattat. Ska de anställda kunna kritisera redan klubbade beslut eller bör de tiga och lyda?
– Ett beslut som fattats på rätt nivå ska genomföras. Men det kan dyka upp nya omständigheter och det måste alltid gå att framföra synpunkter eller ompröva hela eller delar av beslut, kommenterar Bertil Kinnunen.
Landstinget ska införa en visselblåsarfunktion för den som till exempel vill larma om oegentligheter.
– Det kan vara ett bra komplement om någon tycker det är svårt att göra sin röst hörd på annat sätt, säger han.