Lång väg till återvinning

Sveriges fjärde största kommun, Uppsala, borde ha fler återvinningsstationer. Det tycker Tomas Lohammar i Sunnersta. Förpacknings- och tidningsinsamlingen håller med, men anser att problemet är att kommunen inte vill upplåta mark.

Foto: Birgitte Meidell Roald

Uppsala2010-04-28 09:51

Tomas Lohammar är en av de Uppsalabor som försöker tänka lite extra på miljön. Men det är inte lätt att vara miljövän när man måste ta bilen till återvinningsstationen.
- Det ger onödiga transporter, säger Tomas Lohammar utanför gamla Konsumbutiken på Dag Hammarskjölds väg.
Här låg fram till 2006 en återvinningsstation. Men den har försvunnit i samband med om- och tillbyggnader. Stationen flyttades till Liljekonvaljeholmen men bygglov saknades och kringboende protesterade.
Därför får Sunnerstabor som vill slänga tomglas, pappersförpackningar och annat glas på rätt sätt åka till återvinningsstationer i andra delar av stan.

Tomas Lohammar tycker att det går emot miljötänkandet att man ska behöva ta bilen till andra stationer i kommunen. Det finns över 40 stationer, men de är utspridda över kommunen som är vidsträckt med många tätorter och en stor landsbygdsbefolkning.
- Den närmaste stationen jag vet är Gottsunda, men den har de stängt på grund av ombyggnad, säger Tomas Lohammar.
Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för återvinningsstationerna i kommunen. Regionchef Mia Steinbach säger att det varit problem med att få tillstånd för fler stationer. Det finns alltid något kontor inom kommunen som är emot etableringen av nya stationer, berättar hon. UNT berättade nyligen att FTI valt att stänga en återvinningsstation i Knutby efter att man förgäves väntat på bygglov från kommunen.
- Det har varit ett ganska stort problem i Uppsala men jag tror att de måste tänka om. Det går inte att var och en håller på sitt. Man måste släppa på till exempel parkeringsplatser.

FTI finansierar återvinningsstationerna genom en avgift på de förpackningar som konsumenterna köper. Det finns dock inte pengar till att hyra marken, anser Mia Steinbach.
- Skulle vi betala för marken så kan du tänka dig vad förpackningarna skulle kosta för kunden.
Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, redovisar att städer som Jönköping, Umeå, Västerås, Sundsvall, Örebro och Linköping har fler återvinningsstationer än Uppsala.
- Vi skulle önska att det fanns fler stationer. Vi jobbar på det, säger Michael Persson, som är avfallschef vid Uppsala Vatten och Avfall.
Han förklarar att ansvaret för återvinningsstationer ligger hos FTI.
- Visst finns det ett behov av fler stationer, men vi har ingen rejäl påverkansmöjlighet.

Men Erik Persson från Sunnerstas egnahemsförening tycker att Michael Persson har fel:
- Kommunen måste ge bygglov och anvisa en plats åt FTI. Det är ingen som vill ha en återvinningsstation utanför dörren, men nnågon måste driva frågorna och vi har varit utan en station i fyra år nu. Problemet är ganska stort för den icke bilburna befolkningen
Lars-Gunnar Karlsson (M), ordförande i fastighetsnämnden, säger att problemet inte varit uppe i nämnden.
- Men går det inte att hantera så får vi ju ta upp detta och hjälpas åt mellan nämnderna och kontoren.

Brita Christiansen, bygg­lovsarkitekt i Uppsala kommun, tycker att både kommunen och FTI bär ansvar för att man inte fått loss fler återvinningsstationer.
- Vi har inte varit tillräckligt bra på att samarbeta. Men jag tycker att vi har börjat ta tag i det här nu.
För närvarande finns det ett bygglovsärende inlämnat hos kommunen angående en station vid Korsningen Grisslevägen-Sunnerstavägen.
- Jag hoppas att vi under sommaren får tillbaka återvinningsstationen i Sunnersta. Får vi bygglov så hoppas jag att vi får tillbaka stationen i Knutby också, säger Mia Steinbach.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om