Regionstyrets fyra partier, S, V, MP och C, viker tre miljoner kronor i den kommande budgeten för att öka bemanningen hos rådgivningen 1177. Förhoppningen är att man ska jämna ut topparna de tider då trycket på 1177 är som störst.
Under ett år får 1177 ta emot runt 180 000 samtal i länet. Medelväntetiden varierar mycket. Kortast väntetid är det en torsdag på natten mellan 04 och 05, då handlar det om 3 minuter och 43 sekunder i snitt.
Högre tryck är det till exempel på söndagar mellan 12 och 13. Då är väntetiden i genomsnitt i stället 34 minuter och 30 sekunder. Vid influensasäsong kan Uppsalaborna få köa extra länge och väntetider på över en timme är inte ovanligt.
Vad är målet för miljonsatsningen?
– Vi tror att den här satsningen ska pressa ner medelväntetiden så att den aldrig ska överstiga 20 minuter när trycket på 1177 är som högst, säger Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande.
20 minuter låter ändå som lång tid i telefonkö när man är sjuk. Räcker det?
– Klart att vi skulle vilja att det blev ännu kortare köer, och fem minuter är ett mål som jag tycker vi borde sträva mot. Men det kräver betydligt mer resurser än vi har nu med tanke på det ekonomiska läget, säger Helena Proos.
Hon menar att det är viktigt att bibehålla en hög kvalitet i samtalen även när trycket är som högst. Men lyfter också att kortare väntetider inte bara gagnar patienterna. Det kan också fördela vårdbehovet bättre så att inte för många sjuka belastar akutmottagningen i onödan.
Fredrik Settergren är verksamhetsområdeschef och har bland annat ansvar för 1177. Han välkomnar satsningen och räknar med att tre miljoner kronor kan räcka till ytterligare tre heltidssjuksköterskor.
– I dag har vi runt 33 heltider, som motsvaras av cirka 40 personer och utöver det finns timanställda att ta in vid behov.
Han tror inte att det kommer bli svårt att rekrytera de nya sjuksköterskorna.
– Att svara i 1177-telefonen är ett populärt uppdrag, där man delvis kan jobba hemifrån. Vi är naturligtvis måna om att anställa rätt personer. Man ska ha erfarenhet förstås och förmåga att ta sig an människor som är oroliga, säger han.
Region Uppsala ligger inte sämst till i landet vad gäller väntetider, utan hamnar någonstans i mitten. Allra kortast telefonkö har Region Gotland. Längst får man vänta i Jönköping.