Länge leve byråkraten!

Säg ordet byråkrat och i mitt huvud uppenbarar sig en sävlig, grå person som lite surt konstaterar att det är omöjligt att lösa det minsta problem eftersom det är emot ­regelverket. Fördomarna mot pappers­vändare är många.

Charlotte Tarschys

Charlotte Tarschys

Foto:

Uppsala2011-07-20 00:00

I höstas när oppositionen skulle hitta den minsta gemensamma nämnaren i budgeten resulterade det i en neddragning av anslaget till regeringskansliet med 300 miljoner kronor. Självklart ska offentliga medel användas effektivt. Men att dra ner på den bråkdel av statsaparaten som ser till att de stora pengarna hamnar rätt är kanske inte så smart. 

Senast är det EU-parlamentarikerna som inför EU:s svällande budget för 2014-2020 kommit fram till att det bara är en sak som de kan tänka sig att dra ner på. Jordbruket och regionalpolitiken har sina kraft­fulla stödtrupper, men administrationen skulle man väl ändå kunna nalla av? 

Från EU-kommissionen och medlemsländerna låter det ungefär likadant. Forskare och jordbrukare är inte sena att påpeka hur krångligt det är att få ut anslag av EU. Säkert kan en del förenklas, men krånglet har inte kommit till av en slump. Det handlar också om att motverka fusk och se till att vill­koren uppfylls.

För krångel-EU har också varit till nytta. På många håll i Sydeuropa är nepotism och svart ekonomi så utbredd att formalismen från Bryssel bidrar till en värdefull skärpning.  I de nya medlemsstaterna ­behövs också mer ordning och reda. I Sverige tror vi gärna att vi är befriade från korruption, men den senaste tiden har den ena skandalen efter den andra nystats upp.  

Under posten ”administration” finns ungefär en tjugondel av EU:s budget. Sverige gör helt rätt i att arbeta mot en svällande budget, men innan man dömer ut den andel som går till administration som alltför uppblåst ska man titta lite närmare på vad som döljs under den rubriken.

Delvis handlar det om kontroll att anslag används rätt. Men EU-byråkraterna har också många andra funktioner. Hit hör att bereda nya EU-regler och att verkställa fattade beslut. Hit hör rättsskipning. Hit hör analyser av olika samhällsproblem och av den omvärld som EU möter. När EU-regler påverkar allt mer i vår tillvaro är det inte så dumt om de är väl utredda och välgrundade. Då hjälper det knappast att strypa kompetensen i EU-organen.

I alla förvaltningar finns utrymme för förbättning­­ar. Men det ständiga hackandet på byråkratin bygger ofta på låg kunskap om vad den innefattar och svaga insikter om vad analyser, styrning, uppföljning, utvärdering och kontroll faktiskt uträttar. I ett komplicerat samhälle behöver vi mer av den ­varan, inte mindre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om