Långsamkokare sköter sig själv

Perfekt när man kommer hem efter en lång dag och är hungrig, tycker Johanna Åberg och Karin Karlsson om sina långsamkokare.

Johanna Åberg och Karin Karlsson kan hänga en stund medan maten  lagar sig själv.

Johanna Åberg och Karin Karlsson kan hänga en stund medan maten lagar sig själv.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-10-26 07:00

Är det en doft av saffran vi känner? Vi stiger in i hallen hos Karin Karlsson och vidgar näsborrarna. Men se saffran är det inte. Från köket kommer en sammansatt kryddig men mild doft. Där står tre stycken slow cooking grytor och lagar­ maten alldeles själva, skulle man kunna säga.

– Jag är ofta i Kanada. Där har alla alltid lagat mat i slow cooker. Jag ­gissar att kokarna funnits där ända sedan elen uppfanns, skämtar Karin som när hon inte befinner sig på en annan kontinent ­jobbar som redigerare på UNT.

För fyra fem år beställde hon sin kokare från England. Med en enkel adapter löste hon problemet med den annorlunda elkontakten.

– Konstigt nog fanns den inte i Sverige­ då. Den borde passa utmärkt här med tanke på att både kvinnor och män har varit ute i arbetslivet på ett helt annat sätt än i USA och Kanada där det råder en slags hemma­frukultur, säger Karin som verkligen inte är någon tekniknörd för övrigt.

– Nej, det enda jag har är en stavmixer­, en elvisp och en gammal assistent som jag lånat av mamma, säger hon.

Långsamkokaren fungerar så att man lägger i ingredienserna på morgonen, sedan står den och småkokar det antal timmar som den är programmerad för. Temperaturen är hög eller låg, men hög innebär cirka 90 grader.

När personen kommer hem från jobbet är långkoket klart. Är några av ingredienserna lite känsliga får de koka med mot slutet.

Väldigt användbart tycker Karin som fått sin mamma att investera i en och den kommer till nytta i dag. För att visa olika användningsområden blir det en minestronesoppa, en indisk kycklingrätt och en äppelpaj till dessert.

Den enda nackdelen Karin kan komma på är att den tar plats i köket.

Den tredje kokaren tillhör Johanna Åberg, hon är webbredaktör på UNT och har köpt sin för en månad sedan. Kanske hon som nybörjare kan sätta fingret på några svårigheter?

– Än så länge har jag inte klurat ut ­exakt hur man ska räkna ut hur ­mycket vätska man behöver om man har ett ­favoritrecept som man vill laga. Men jag googlar på recept och jämför. Min tanke är att den kommer att bli en bra helggrej. Då man varit ute på utflykt eller annat hela dagen, kommer hem och är jätte­hungrig och sugen på något varmt och rejält, säger hon som ser framför sig hur det kommer att bli mera långkok i hennes liv och mindre snabbmat.

Karin Karlsson utgår ofta ifrån ett recept men lägger hon till och drar ifrån ingredienser efter eget tycke och smak. Hon har hittat en kokbok på engelska för långsamhetskokaren.

Men om man vill ha en stekyta då?

– Då får man bryna köttet innan, precis som man gör om man ugnslagar det, säger Karin och reder av såsen till äppelpajen med maizena. Det piper men ljudet kommer inte från slow cookern, det är den vanliga spisen som låter.

Karin Karlsson tycker kokaren ­passar bättre för höst- och vintermat än för sommarsäsongens rätter. När hon använder den gör hon ofta många portioner och får mycket över till matlådor.

Men är det inte läskigt att gå hem­ifrån och låta den stå på?

– Jo, från början tyckte jag det och googlade och förväntade mig att få läsa om att en massa människor drabbats av olyckor när det lämnat den ensam. Men jag hittade ingenting sånt, säger Johanna.

När koktiden är över går hennes ­kokare över på varmhållning automatiskt. Men det klarar inte ­Karins.

Recept

Minestronesoppa

(5–6 portioner)

500 g krossade tomater

1,5 liter grönsaksbuljong

1 burk stora vita bönor

2 morötter

1 selleristjälk

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 zucchini

1 röd paprika

1 stor näve haricot verts eller andra bönor

150 g rökt fläsk

1 dl pasta, gärna av liten soppvariant

2 lagerblad

Torkad chili efter smak

1 tsk timjan

Salt + svartpeppar

En liten knippa persilja

1 Hacka lök och vitlök. Skär slantar av morötterna och skiva sellerin tunt.

2 Tärna fläsket i centimeterstora ­tärningar.

3 Lägg i slow cookern tillsammans med krossade tomater, buljong, vita bönor (utan spad) och de torra kryddorna.

4 Sätt slow cookern på ”låg” och tillaga i 6 timmar.

5 Rör om och tillsätt haricot verts, skivad zucchini, paprika, pasta och hackad ­persilja. Koka i ytterligare 30 minuter på ”hög”. Klart!

Indian butter chicken

(cirka 4–5 portioner)

2 gula lökar, hackade

3 vitlöksklyftor, hackade eller pressade

2 matskedar färsk ingefära, riven

2 msk brunt farinströsocker

3 tsk chilipulver

3/4 tsk malen koriander

3/4 tsk gurkmeja

1/2 tsk kanel

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

2 pkt krossade tomater (à 500 g)

En tärning kycklingbuljong

1,5 dl vatten

1 dl mandelsmör (finns i välsorterade butiker)

Ca 900 g kycklinglårfilé

2 dl creme fraiche

1/2 blomkålshuvud, skuret i småbuketter

1–2 dl gröna ärter

1 Blanda alla ingredienserna utom ­kyckling, crème fraiche, blomkål och ärteri slow cookern.

2 Koka på låg värme i fem timmar (kan stå upp till åtta timmar).

3 Mixa innehållet med stavmixer.

4 Lägg kycklingen i den mixade såsen, laga på hög värme, 30–40 minuter tills kycklingen är klar.

5 Med 20 minuter kvar, lägg i blomkål och ärter. Rör i crème fraiche.

6 Servera med basmatiris. Naanbröd, ­raita och sallad är också gott till.

Raita

1/2 gurka, grovt hackad

Cirka 1 dl hackad färsk mynta

2 dl matlagningsyoghurt

1/2 tsk spiskummin

lite cayennepeppar

1 Rör ihop gurka, mynta och yoghurt. Krydda med spiskummin och cayenne.

Äppelpaj utan paj

5–6 portioner

4 stora äpplen

2 msk smör

1/2 dl brunt farinströsocker

2 msk lönnsirap

1 tsk vaniljessens (eller 2 msk ­bourbon)

1/4 tsk kanel

en kanelstång

vatten

1 msk majsstärkelse

1 Slå på slowcookern på hög värme. Lägg i smöret och låt det smälta medan du skalar, kärnar ur och delar äpplena i halvor.

2 När smöret är delvis smält, blanda i socker, sirap, vanilj och malen kanel, och rör ihop.

3 Lägg i äpplena, rör gärna runt lite så att de täcks så mycket som möjligt av smeten. Lägg i kanelstången. Häll på vatten så att det täcker äpplena cirka två tredje­delar upp. (Mängden vatten beror alltså på storleken på slowcookern.)

4 Låt koka på hög värme i cirka två ­timmar, tills äpplena är mjuka men inte mosiga.

5 Ta ur cirka 3 dl vätska, häll i en ­kastrull, koka upp med majsstärkelse tills det tjocknar till en sås.

6 Servera äpplena med såsen och ­vaniljvisp eller vaniljglass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om