Arbetsmiljöproblemen har pågått under lång tid och Arbetsmiljöverket har gjort flera inspektioner vid socialförvaltningen. Socionomerna som jobbar med barn och unga ha hög arbetsbelastning som ger dem symtom som sömnstörningar, magkatarr, huvudvärk och koncentrationssvårigheter.
Arbetsmiljöverket har vänt sig till Förvaltningsrätten i Stockholm med krav på vite mot Uppsala kommun eftersom verket inte anser att kommunen gjort tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön.
– Det räcker inte att vidta åtgärder som syftar till att uppfylla kraven utan det krävs även att de har en sådan effekt att kraven rent faktiskt är uppfyllda, skriver verket i ett yttrande från slutet av mars, och konstaterar att socialsekreterarna fortfarande upplever att arbetsbelastningen är ohälsosamt hög och att de har symptom på ohälsa.
My Eriksson som är förtroendevald för akademikerförbundet SSR i Uppsala bekräftar att arbetssituationen är ansträngd.
– Vad jag förstått av skyddsombuden så har man inte märkt några särskilda effekter av de insatser som arbetsgivaren gjort, säger hon.
Socialnämndens ordförande Ingrid Burman (V) anser att kommunen ökat fokus mot arbetsmiljön betydligt sedan problemen började år 2012.
– Jag beklagar att vi inte kunnat skapa en bra arbetsmiljö. Men när Arbetsmiljöverkets inspektörer var här sade de ungefär så här, att vi har fattat rätt beslut men att de inte har nått ner till medarbetarna.
Hur kommer det sig?
– Det vet jag inte. Men vi har tillsatt fler som jobbar med frågorna och i dagarna har en person börjat arbeta speciellt med att implementera de åtgärder vi tidigare vidtagit. Hon ska jobba med det under sex månaders projektanställning. Vi hoppas det ska räcka, säger Ingrid Burman.
Det grundläggande problemet anser hon dock är svårigheten att rekrytera nya socialsekreterare.
– Vi har många vakanser och måste fundera på hur vi ska kunna blir en mer attraktiv arbetsgivare. Det kommer att vara svårt att skapa en bara arbetsmiljö så länge det är brist på socialsekreterare.
Arbetsmiljöverket anser att Uppsala kommun med en enkät eller samtal med medarbetarna kunnat mäta effekten av de åtgärder som satts in för att få reda på om det räcker. Det har inte gjorts.
Kravet på 500 000 kronor i vite ska därför kvarstå.
För att sätta press på kommunen genomför socialarbetarnätverket Nu bryter vi tystanden i Uppsala en manifestation på Stora Torget nästa vecka.