Länsstyrelsens sociala enhet flyttar
Just nu är det bråda tider på länsstyrelsens sociala enhet i Uppsala. Flyttkartonger ska packas, alla ärenden avslutas och hemsidor ändras för att allt ska fungera för allmänheten när tillsynen flyttar till Örebro.
Hon har tackat ja till en tjänst på Socialstyrelsen i Örebro, men hoppas fortfarande på ett jobb på Socialstyrelsen i Stockholm i stället.
Ett tiotal anställda på länsstyrelsens social- och jämställdhetsenhet i Uppsala berörs av flytten.
- Det har funnits tre val: Att fortsätta med sina arbetsuppgifter och flytta med till Örebro, att byta arbetsuppgifter och vara kvar i Uppsala eller att söka en tjänst på Socialstyrelsen i Stockholm, säger enhetens chef Birgit Rengren Borgersen.
För ett par år sedan kom beskedet att den sociala tillsynen skulle föras över från länsstyrelserna till Socialstyrelsen. På flera länsstyrelser har man tappat mycket kompetens under tiden, men på sociala enheten i Uppsala har alla utom en stannat kvar - trots ovissheten.
- Men visst har det varit ett orosmoment även här. Eftersom det är svårpendlat till Örebro härifrån så har allas privatliv påverkats. Alla har behövt ta ställning till om de vill flytta, om de kan veckopendla och så vidare, säger Birgit Rengren Borgersen.
28 december ska alla papper vara nerpackade och efter jul börjar verksamheten i Örebro. Därifrån ska tillsynen av länets äldre-, handikapp-, individ- och familjeomsorg skötas i framtiden. Tillstånd och rådgivning kommer också att ske i Örebro.
Något som samtidigt ska skärpas är tillsynen av hvb-hem i landet. Dessa ska enligt nya direktiv besökas minst två gånger per år av en inspektör.
Kommer ni att klara inspektionerna med samma personalstyrka, men med längre sträckor att åka?
- Det blir en stor region med sju län, men jag kan inte säga om det behövs mer personal eller inte. Kanske blir det övernattningar och flera tillsyner på en gång, säger Birgit Rengren Borgersen, som har fått jobb i Stockholm och därmed inte kommer att arbeta med ärenden från Uppsala län i framtiden.
Socialkonsulent Maria Knight tror att de anställda får bli som ett slags handelsresande om de ska klara uppdraget. Hon är tveksam till den nya organisationen, samtidigt som hon är stolt över att hon och kollegerna har hunnit slutföra sina ärenden med god kvalitet.
- Det har varit en otroligt intensiv höst, men nu känns det som om vi har klarat det, säger Maria Knight.
Kollegan Elisabet Reimer konstaterar att det känns sorgligt att bli av med arbetskamraterna.
- Det känns jättekonstigt att vi som har jobbat ihop i så många år ska splittras. Det känns också sorgligt att förlora de arbetsuppgifter man kan och har arbetat med länge, säger socialkonsulent Elisabet Reimer som är en av två som har valt att stanna på länsstyrelsen i Uppsala, men som får andra arbetsuppgifter i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!