Lanthandeln som går mot strömmen
Lanthandelsdöden har svept över Uppland men i Bälinge har två systrar tagit över den lokala livsmedelsbutiken och spjärnar emot. Och mer ändå. På två år har omsättningen och kundantalet fördubblats. Det går att vända trenden, hävdar Magdalena Ekman och Angélica Lundén.
Systrarna Magdalena Ekman och Angélica Lundén (här med sonen Noel, 6 månader).
Foto: Robert Johansson
Men i Bälinge norr om Uppsala har någonting märkligt inträffat. Lanthandeln Träffköp bredvid förskolan bakom den vitkalkade kyrkan har fått ett uppsving. Butiken har dubblat både omsättningen och antalet kunder på bara två år. Var femte kund använder numera butiken för att storhandla.
Bakom det överraskande uppsvinget står två systrar: Magdalena Ekman och Angélica Lundén, som tog över verksamheten från pappan Leif Lundén 2006, och bestämde sig för att vända upp och ned på allt. Delar av maskinparken byttes ut, personalstyrkan utökades, hela butiken mallades om och sortimentet byttes ut.
- Det behövdes kanske inte åtta sorters mandelkubb, säger Magdalena Ekman.
Man bytte från Ica till Matöppet och plötsligt återvände kunderna, och nya hittade hit.
- Det är mycket hårt arbete, särskilt i början. Vi och våra familjer jobbade både dagar och nätter. Det kunde bli 80 timmars arbetsveckor, säger Magdalena Ekman.
Hon hade egentligen inga planer på att bli egenföretagare och driva livsmedelsbutik. Hon läste ekonomi och ledarskap och blev flygvärdinna på SAS, sedermera som administratör inom flyget i Malmö.
- Jag var helt säker på att jag ville jobba inom flyget, men så blev det inte. När pappa funderade på att dra sig tillbaka lät det lockande att ta över och försöka förändra butiken. Det var varit fantastiskt kul, säger Magdalena Ekman.
Inte heller systern Angélica Lundén var inställd på att ta över butiken. Hon var inställd på att bli veterinär. Efter skolan jobbade hon i Luxemburg med hästar och sökte till veterinärutbildningen i Uppsala. När hon inte kom in på utbildningen blev hon redovisningskonsult på KP och hade inga planer på att ta över någon lanthandel.
- Det var inte så att jag gick och drömde om att jobba i matbutiken, även om jag tyckte att det var kul. Alla i familjen har ju jobbat för pappa när vi var yngre. Men det har verkligen varit roligt att få ta över och göra om butiken som man själv vill ha den, säger Angélica Lundén.
Mot bakgrund av hur situationen varit för lanthandlare i Uppland de senaste åren - hur har ni lyckats vända den negativa trenden?
- Personalen är så bra och kunderna är duktiga på att berätta vad de vill ha, säger Magdalena Ekman.
Angélica Lundén instämmer.
- På en stormarknad kan de säga att de har råd att lyssna på kunderna. Men vi säger att vi inte har råd att inte lyssna på kunderna.
- Vi funderade länge på hur vi skulle göra butiken mer attraktiv. Vi kom fram till att det måste vara rent och fräscht, vi måste ha frukt och grönt även om vi inte gör någon vinst på det, och vi måste ha tillmötesgående personal. Hittills verkar kunderna nöjda, och vi får mycket positiv respons.
De har sett flera exempel på hur småbutiker i mindre tätorter fått klappa igen. Livsmedelsbutiken i Oxsätra var nära att försvinna för några år sedan och räddades av de närboende som nu driver butiken som kooperativ. Trots framgångarna de senaste två åren vet de att det kan gå ned snabbt, och marginalerna är små.
- Folk är lite nyfikna nu, och när man gör en nysatsning så kan det gå upp snabbt, men det kan säkert gå ned snabbt också, säger Magdalena Ekman.
Kunderna verkar vara nöjda. En av dem säger till UNT att hon tycker att systrarna blivit något av lokala förebilder, särskilt för andra kvinnor: "Båda tjejerna fått barn under den här tiden så vem har sagt att man inte kan göra karriär som småbarnsmamma?" säger hon.
Systrarna skrattar generat när de får höra att någon tycker att de är förebilder.
- Vi är inga superkvinnor som föder barn och börjar jobba direkt. Det är inte bara vi som arbetar, hela familjen ställer upp och personalen är fantastisk, säger Magdalena Ekman.
- Det handlar lite om att vara gift med rätt person, annars funkar det inte. Det är en livsstil att vara egen och ens respektive måste orka leva med att det är ett "dygnetruntjobb", säger Angélica Lundén.
FAKTA
Lanthandeln i Bälinge
Lanthandeln i Bälinge öppnades lucia 1972. Ägarfamiljen Lundén hade tidigare drivit Isgrena affär sedan 1963 och före dess Vallhov i Jumkil som öppnade 1947.
Nu drivs Träffköp i Bälinge av systrarna Magdalena Ekman, 33 år, och Angélica Lundén, 34 år. Butiken ingår inte längre i Ica-kedjan utan i Matöppet.

TIPSA OSS OM
POSITIVA NYHETER
Vi på UNT vill lyfta fram allt det positiva som händer runt omkring oss. Nu vill vi att du hjälper oss. Hör av dig med ditt tips!
E-post: tummenupp@unt.se
Sms: 72018
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!