Lär dig leva som en viking

I Vikingabyn Storholmen får besökarna prova på hur det var att leva för tusen år sedan. Lär dig baka bröd över öppen eld, smide och annat som vikingarna roade sig med.

I Vikingabyn händer ofta något som lekar, evenemang och olika aktiviteter.

I Vikingabyn händer ofta något som lekar, evenemang och olika aktiviteter.

Foto: Vikingabyn Storholmen

Uppsala2019-06-30 07:00

Om du vill uppleva vikingatiden med alla sinnen finns Vikingabyn Storholmen som ligger en mil norr om Norrtälje. Där finns rekonstruerade hus, örtagårdar, vikingabåt, gravfält med 166 vikingatida gravar, ett stort naturreservat och ett stort område med många runstenar och fornlämningar.

– Vi brinner för att lära ut och lyfta fram vikingatiden med dess historia och kulturkontakter. Vi fokuserar mycket på hur vardagslivet var för människor under den här tiden och besökare kan bland annat prova på att baka bröd, smide, korgflätning och tovning, säger Britta Zetterström Geschwind som är en av grundarna till Vikingabyn Storholmen.

Under sommaren öppnar vikingabyn och lever upp för att sjuda av liv under några veckor. Då befolkas den av ett fyrtiotal vikingar och hantverkare från när och fjärran som vill sprida och förmedla vikingatiden på ett spännande och sinnligt sätt. De flesta som arbetar där gör det ideellt och bor också i byn. Vikingabyn samarbetar med fredsorganisationen Civil Service International som förmedlar volontärer från hela världen och ger besökarna en historisk upplevelse.

– Hjärtat i vår verksamhet är att möta människor och förmedla historia. Människorna som kommer hit för att jobba blir lärlingar och bor i byn. Det skapar en autentisk och levande vikingamiljö som berättar om livet på ett unikt sätt som passar besökare i alla åldrar, säger Britta Zetterström Geschwind.

2016 förlorade Vikingabyn Storholmen sin största utställningshall i en brand men under förra året påbörjades bygget av ett nytt långhus. Det invigdes på nationaldagen då Vikingabyn hade ett stort firande med musik och uppträdanden.

– Branden var en jättekatastrof för oss och vi kämpade länge för att få ihop pengar för att bygga nytt men det löste sig genom bland annat crowdfunding och bidrag. Vi har drömt om att bygga ett långhus i 20 år så det känns fantastiskt att det är på gång. Första fasen är klar till sommaren med åtta meter i takhöjd och ett autentiskt spåntak som stavkyrkor i Norge, säger Britta Zetterström Geschwind.

Den som besöker Storholmen möter vikingar från öst och väst som lär ut forntida hantverk och berättar om livet förr i tiden. Ibland ljuder näverluren för att signalera att något speciellt händer, det kan vara lekuppvisning, sång eller föredrag.

– Det är full fart med aktiviteter hela tiden under sommaren och alla här är målmedvetna om att lära ut. Jag tror att besökare märker det och känner sig välkomnade på ett väldigt bra sätt, säger Britta Zetterström Geschwind.

Mer historia att uppleva

Vikingabyn Storholmen har öppet 16 juli till 3 augusti på tisdag-lördag.

Några andra historiska attraktioner i Norrtälje är en stadsvandring som bygger på 22 skyltar. De är försedda med QR-koder som går att scanna med mobiltelefonen.

Där finns också tändkulemotorfabriken Pythagoras som blivit industrimuseum och har gratis guidade turer.

På Färghandlare Nordströms museum ges den dramatiserande barnanpassade visningen: "Är du vaken Torsten?"

I Norrtälje kommun finns också flera medeltida kyrkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om