Lär musik genom fysik och fysik genom musik

REPORTAGE. Pernilla Sjöberg, NO-lärare och Sten Forsman, musiklärare på Sigtunaskolan Humanistiska läroverket, SSHL, arbetar ämnesöverskridande. För det, bland annat, får de ta emot Ingvar Lindqvistpriset av Kungliga vetenskapsakademien.

Uppsala2014-02-18 17:13

Vi träffas i en studio kombinerad med lärarrum på SSHL. Genom glasrutorna ser vi in till musiksalen där några elever står och spelar. Pernilla Sjöberg svarar tålmodigt på frågorna men undrar till slut om hon inte kan få visa hur de arbetar innan fler frågor kommer.

I årskurs åtta får eleverna ha en akustikperiod. De undersöker fenomenet ljud tillsammans med sina lärare. De laborerar i NO-salen. Bland annat tittar de på hur en stämgaffel fungerar genom att sticka ner den i vatten och undersöka vågorna som bildas eller hålla en pingisboll emot. De undersöker hur det kan komma olika toner ur en flaska med vatten och hur olika mycket vatten i ett glas kan ge olika tonhöjd och varför blir det högre ton ju mer vatten man häller i en flaska men tvärtom i ett glas?
-Vi har labbar där eleverna får aha-upplevelser. De upplever med kroppen att tenn, järn och koppar klingar olika och de förstår rent konkret sambandet mellan material, klang och vikt. Mässing klingar längst därför används materialet i instrument, säger Pernilla Sjöberg.

Tillsammans med eleverna bygger de även en amadinda, ett afrikanskt slaginstrument som påminner om xylofon. Två elever ansvarar för en tonstav. De ska borra fästhål på precis rätt ställe för att staven ska klinga rätt, vilket kräver matematiska uträkningar. Sedan ska stavarna stämmas, det vill säga karvas ur tills de klingar i rätt ton. En övning som kräver tålamod.
-Träet håller emot till precis sista flisan innan det hamnar i rätt ton, det krävs många tonprövningar innan det är klart. Allt detta väcker intresse för NO och musik och ger ungdomarna en känsla av helhet, säger Sten Forsman.
-Vårt samhälle är väldigt splittrat, ämnesindelat, men så ser ju inte världen ut, allt går in i varann. Vi ser som vår uppgift att visa på helheter och samband i omvärlden, säger Pernilla Sjöberg.

Båda har arbetat närmare 20 år som lärare på SSHL och båda har dubbla utbildningar. Sten är musiklärare och Waldorflärare med NO-inriktning. Han har många år som frilansmusiker bakom sig då han arbetat med kända namn som Tommy Körberg och Lena Ph bland andra. Pernilla är ämneslärare i NO-ämnena och matematik samt utbildad Waldorflärare.

De arbetar ämnesöverskridande och för detta har de nu fått pris. Prisutdelningen har inte ägt rum när intervjun görs så paret har inte riktigt tagit in beskedet. De skrattar och tittar tysta på varandra en stund innan Sten Forsman tar till orda.
-Vi lärare behöver bli sedda, alla behöver det. Vi hoppas också att vi kan inspirera andra lärare att jobba tillsammans säger han.

Så var det ju det där med flaskan och glaset då. I flaskan är det luftpelaren som svänger och bildar tonen, jämför med en flöjt, men i glaset är det själva glaset och vattnet som bildar tonen.

Ingvar Lindqvistpriset

Delas ut årligen av Kungliga vetenskapsakademien till lärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen med syfte att visa på lärarnas viktiga roll i samhället.
Pristagarna inbjuds
som akademiens gäster under några dagar i början av april. På Ingvar Lindqvistdagen, den 3 april, berättar lärarna om sitt arbete på skolan. Källa: http://kva.se/lindqvistprisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om