Det är inte varje dag gymnasielärare får möjlighet att gå på kurs i sina favoritämnen, och nog skymtade ett och annat barnasinne bakom skyddsglasögonen när de i vita rockar gick loss på hallon, blåbär och spenat i syfte att skapa solenergi för att driva en miniräknare.
– Det är intressant att kunna få ut energi på det här sättet, sa matte- och fysikläraren Cliff Robinson medan han arbetade med momentet att placera titandioxid på en glasskiva.
Med hjälp av en experimentlåda fick lärarna bekanta sig med möjligheten att inspirera elever att använda sina kunskaper i kemi, fysik och biologi. I ett första skede riktar sig projektet till gymnasieskolor.
– Det ska bli intressant att se hur eleverna klarar av det här, sa Joakim Nilsson från IT-gymnasiet.
Till sin hjälp hade han och cirka 30 lärare experimentlådor framtagna av forskare vid institutionen för fysikalisk och analytisk kemi. Syftet är att ge elever och lärare möjlighet att bygga egna solceller och visa på tvärvetenskapen bakom cellerna. Solcellerna som användes på kursen var så kallade Grätzelceller som kan tillverkas med hjälp av enkla färgämnen från till exempel blåbärssaft eller spenat.
Flera lärare lyfte fram behovet av att hitta undervisning som kan kopplas till dagsaktuell forskning. Håkan Nygård undervisar i matte och fysik på Celsiusskolan. Pedagogiskt förklarar han för UNT att glasburken med hallon och blåbär också innehåller två små glasskivor som bearbetats med titandioxid. Dessa ska nu suga upp färgämnet från hallon och blåbär.
– Många gånger tror jag elever tycker att vi undervisar i gammal skåpmat. Men det här är något nytt.
Att få sitta i skolbänken i sitt eget ämne är ovanligt, berättar Else-Maj Nerman från Celsiusskolan:
– Det är väldigt dåligt med fortbildning för gymnasieskolan. Man måste själv aktivt leta.
Lärarkollegan Rikard Önell tillägger att kurserna inte får kosta.
– Vi har ju tid till att fortbilda oss, men det omsätts inga medel. Den här kursen kostade 350 kronor och det är okej. Men det finns kurser som kostar flera tusen. Det är sånt här man behöver som lärare, att få lite kickar och utveckling.
Dagen arrangerades av Energihuset och Uppsala universitet. En av handledarna var Susanna Kaufmann, till vardags doktorand vid institutionen för fysikalisk och analytisk kemi. På sikt vill man även få experimentet att användas inom grundskolan.
– Det roliga med det här är att koppla ihop forskningen och skolan.
Lärare lär sig göra solceller
Solceller med blåbär och spenat stod på schemat när gymnasielärare från Uppsala, Enköping och Norrtälje gick på kurs på Ångströmlaboratoriet. Målet var att lära sig göra egna solceller.
Caroline Brink och Rikard Önell, lärare på Celsiusskolan, gör solceller på Uppsala universitet.
Foto: Anna-Lena Mattsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!