Lärarjobb räddas med vikariat
Uppsala har en överbemanning på 150 lärartjänster till hösten. Kommunen räknar dock med att lösa situationen utan varsel. Ett nytt system för prissättning kan stabilisera skolan på sikt.
- Vi har en stor överbemanning som vi inte klarar enbart med pensionsavgångar. Genom vikariat och omplaceringar så kan vi undvika uppsägningar av lärare ändå. Vi har en stor rörlighet inom lärarkåren, säger Pelle Bultmark som är personalchef vid kontoret för vård och bildning.
Av 1 700 visstidsanställda har 500 fast tjänst i kommunen.
- Skulle dom som är tjänstlediga välja att gå tillbaka till sina ordinarie jobb så skulle vi får stora problem.
En anledningen till att så många lärare blir övertaliga är konkurrensen från friskolorna och att elevkullarna minskar. När det gäller Vuxenutbildning och Jobbcenter har konkurrensutsättningen lett till att kommunen tvingas dra ner.
- Röda Korset, Stadsmissionen och andra utförare har tagit över rehabiliteringsinsatser. En stor del av vuxenutbildningen görs av privata aktörer. Vi har också dragit ned på yrkesutbildningarna. Dom ska matcha efterfrågan på arbetsmarknaden, säger Mohamad Hassan (FP) ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Fredrik Sjöberg, (FP) ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning tror dock att det värsta kan vara över. De senaste siffrorna visar att kommunen börjat ta tillbaka elever från friskolorna.
- Men den enskilt viktigaste frågan för oss är att ta kontroll över produktionsmedlen, främst skollokalerna. Fick vi avgöra hur de användes så kunde vi spara upp till 40 miljoner kronor direkt, säger han.
Konkret skulle det innebära att produktionsnämnden tar fram en sorts basutbud, exempelvis att bara några skolor i stan har program för samhälls- eller naturvetenskap. Eller att X-antal skolor ska finnas på landsbygden.
- På så sätt skulle vi kunna utnyttja lokaler och lärare mer effektivt. Vill barn- och ungdomsnämnden att fler skolor ska har programmen så får de betala extra för det. På så sätt får vi kontroll över kostnaderna och de politiska besluten får ett pris, säger Fredrik Sjöberg.
En diskussion om det förs inom kommunledningen och Fredrik Sjöberg hoppas att systemet ska kunna införas under nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!