I mitten av juni kunde UNT berätta att Uppsala kommun hade 174 vakanta lärartjänster som behövde tillsättas inför höstens skolstart. Enligt utbildningsförvaltningen var situationen värre än tidigare år och lärarfacken talade om en extrem situation och en lärarkris. Nu tycks dock det akuta behovet av legitimerade lärare ha stillats. Antalet vakanta tjänster har nu minskat till 36 stycken.
– Hela juni ut arbetade vi intensivt med intervjuer och kunde slutföra flera rekryteringar. Vi inleder en ny sådan fas nu under första veckan i augusti, säger Ida-Maria Bergsten, HR-partner på utbildningsförvaltningen.
Hon påpekar att viss rörlighet brukar uppstå vid terminsstart och att antalet vakanser kan öka eller minska något när terminen väl börjar. I juni fanns flest vakanser inom grundskolans lägre årskurser och behovet beskrevs som störst på skolor utanför stadskärnan. Men nu är behovet jämnt fördelat över samtliga skolor och Ida-Maria Bergsten tror att majoriteten av tjänsterna kommer att vara tillsatta när skolorna öppnar.
– Det tror jag baserat på hur det ser ut nu. Just nu krävs enbart enstaka insatser, säger hon.
Grundskolechefen Lars Romanus säger att effektiva insatser riktade mot nyutexaminerade lärarefrån lärarprogrammen är en av anledningarna till att de vakanta tjänsterna har kunnat tillsättas på så kort tid. Han är inte orolig för situationen inför årets läsårsstart.
– Just nu finns ingen oro, men på sikt kommer vi att få ytterligare problem med rekryteringar. Vi har ett ökande elevantal och det är brist på utbildade lärare i hela landet, säger Lars Romanus.
För att på sikt lösa rekryteringsfrågan håller tjänstemännen inom kommunen på att ta fram en kompetensförsörjningsplan.
– Vi har kartlagt behov, styrkor och brister. Planen handlar bland annat om hur vi ska arbeta kommunikativt med rekryteringar men också om arbetsmiljöfrågor och lönestrategier, säger Ida-Maria Bergsten.
Planen kommer att presenteras för utbildningsnämnden i oktober men redan i höst kommer man att börja arbeta mer med introduktion för nyutexaminerade lärare.
– Det handlar om ett introduktionsprogram som pågår under lärarens första halvår. Det är jätteviktigt att man får en bra start in i yrket, säger Ida-Maria Bergsten.
Från politiskt håll genomför man även en skoldialog där man träffar lärare, elever och föräldrar för att se vilka förbättringsområden som finns. Dialogen kommer att avslutas och presenteras under hösten.