Konferensen "Lärforum 2013 - Sigtunaboxen i praktiken" drog igång den 24 september på Kulturum, Märsta. Omkring 500 lärare och fritidspedagoger möttes för att inspirera varandra och berätta hur de arbetar i klassrummet.
Sigtunaboxen är en satsning för kommunens grundskolor. Målet är att eleverna ska få högre betyg bland annat med hjälp av nya undervisningsmetoder.
En metod som presenterades var det flippade eller omvända klassrummet. Daniel Barker, lärare på Norra Real, visade hur han flippar.
Metoden betyder att läraren i förväg spelar in sina föreläsningar. Läraren kan också göra podcasts och blogginlägg. Eleverna kollar föreläsningarna innan de går till lektionen. På det sättet används lektioner till frågeställningar och individuellt stöd istället.
Sigtunaläraren Anna Kaya från Norrbackaskolan föreläste om vikten av språklyftet, det vill säga att satsa på språkutvecklande arbetssätt i alla skolans ämnen.
- Det är en demokratifråga. Alla barn som lämnar grundskolan ska kunna delta i samhällslivet. Med språk kan man påverka sitt liv och andras, säger Anna Kaya till Sigtunabygden.
Hon berättar att elevernas språkliga förmåga inte utvecklas som de skulle kunna göra.
- Se på olika undersökningar, till exempel om att barnens läsförmåga går ner, särskilt när det gäller facktexter. Det måste vi jobba med i skolan.