Lärartätheten fortsätter minska
Lärartätheten fortsätter att minska i Uppsalas kommunala gymnasieskolor. Uppsala ligger under riksgenomsnittet, och det finns ingen direkt vändning i sikte.
Ric Sims undervisar klass IB 2A på Katedralskolan.
Foto: Pernilla Sjöholm
Av Uppsala kommuns "kvalitetsredovisning för gymnasieskolan 2006" framgår att lärartätheten fortsätter att minska. I snitt går det i Uppsala 7,7 lärare på 100 elever, att jämföra med 8,1 i hela landet. Av Uppsalaskolorna är lärartätheten allra lägst på Rosendalsgymnasiet (5,5 lärare per 100 elever) och Katedralskolan (6,4 lärare per 100 elever).
- Vi kommer att tvingas minska lärartätheten ytterligare det här året, säger Gunnar Salomonson, rektor på Katedralskolan, och fortsätter:
- I en medarbetarenkät som vi nyss gjorde gör många lärare uttryck för väldigt hög stress i arbetet. Det är en långsiktig trend att lärarnas arbetsbörda har ökat under en lång följd av år. Lärarna gör mer och mer ideellt arbete, säger Gunnar Salomonson.
Torbjörn Carlsson, lärare och fackligt ombud på Katedralskolan:
- Jobbar man med levande människor så vill man alltid göra det bästa. Resultatet blir att man nästan gör ideellt arbete.
Högst lärartäthet bland Uppsalas kommunala gymnasieskolor finns på Jällaskolan. Under hösten 2006 fanns där 11,6 lärare per 100 elever. Men naturbruksutbildningarna på Jällaskolan är mer resurskrävande än mer teoretiskt inriktade gymnasieskolor. Och även på Jällaskolan är trenden negativ när det gäller lärartätheten.
- Det här året kanske siffran blir 10,6. Vår största oro är för säkerhetsfrågorna. Jobbar man med motorsåg, kring hästar eller kör skogsmaskin så kan det inte vara för många elever. Riskerna i undervisningen ökar med färre lärare, och det känner vi oro för, säger Hans Johansson, rektor på Jällaskolan.
Mohamad Hassan, (fp), ordförande i kommunens utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd:
- Det är klart att man inte är nöjd när lärartätheten går ner, och det måste vi ta itu med. Men det ska sägas att det här är siffror som kommer från förra året, innan vår mandatperiod. Så det här är siffror som vi har ärvt.
Men flera rektorer räknar med att lärartätheten fortsätter att minska i år?
- Det är sant. Det är ett tufft år i år, och även nästa år, säger Mohamed Hassan.
5,5 lärare på 100 elever låter lite. Var går gränsen för vad som är acceptabelt?
- Jag tycker inte att man ska fastna i de här siffrorna, för de säger inte alltid så mycket. På Rosendalsgymnasiet har man till exempel en hel del seminarieliknande undervisning och då behövs det inte så många lärare. Så jag kan inte säga att så här många lärare ska det vara, punkt slut.
Målen för gymnasieskolan i Uppsala är, enligt Mohamad Hassan, att man 2010 ska tillhöra de främsta kommunerna i landet när det gäller skolresultat. Den målsättningen rimmar aningen illa med den minskande lärartätheten. Men Mohamad Hassan säger att man bland annat ska se över de höga lokalkostnaderna för gymnasieskolan, för att därigenom frigöra pengar som kan satsas på personal.
- Lokalerna kostar nu 160 miljoner per år, och jag tror lätt att man kan spara 10 procent där.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!