Lärarutbildningen lockar fler

Antalet sökande till lärarutbildningen vid Uppsala universitet har ökat med 22 procent jämfört med ifjol. Men det innebär inte att alla inriktningar är populära.

Uppsala2011-05-30 08:52

För få vill läsa till ämneslärare i årskurs 6-9.

I riket är trenden negativ - färre har sökt till lärarutbildningarna. Samtidigt ser Uppsala universitet en stor ökning av antalet sökande. En förklaring till minskningen i riket kan vara att flera lärarutbildningar gått miste om sin examensrätt efter kritik från Högskoleverket.
– Det är väl känt att lärarprogrammen har stark regional förankring. Finns då inte utbildningen i närområdet så kanske man inte söker. Men en del verkar ju också sökt till oss i stället, säger Thord Österberg, utbildningsledare för lärarutbildningen vid Uppsala universitet.

Glädjande för många kommuner är att förskollärarutbildningen lockar fler. UNT har i flera artiklar rapporterat om den stora bristen på förskollärare. Men kanske kan ett trendbrott alltså ha skett. Även i andra änden av ålderstegen, på ämneslärarprogrammet för gymnasiet, är det populärt att läsa.
– Men tyvärr ser det inte ut så här över hela linjen. Mest oroande är att få vill läsa till ämneslärare i årskurs 7 till 9, säger Thord Österberg.

Lärarutbildningen har stöpts om och just ämneslärarutbildningen för årskurs 7 till 9 har inte fått någon bra utformning, menar Thord Österberg. I stället för att som gymnasielärarna läsa två ämnen ska de läsa tre, och då räcker inte tiden till.
– Studenterna är kloka och förstår att det innebär alltför grundliga ämneskunskaper i särskilt det tredje ämnet, men också problem med att få in verksamhetsförlagd utbildning, alltså praktik, säger Thord Österberg.

Dessutom ger gymnasielärarutbildningen behörighet även för de lägre åldrarna. Men så länger det finns jobb att söka på gymnasiet tror inte Thord Österberg att lärarna med gymnasiekompetens i första hand kommer att söka jobb på högstadienivån.
– Och det kommer ju stora pensionsavgångar vad det lider så det lär finnas jobb att söka ett tag till, säger han.

Det här innebär inte bara problem på sikt med personalförsörjningen i sjuan, åttan och nian, utan även för lärarutbildningarna.
– Vi måste ju lägga mycket tid och kraft på att sy ihop en utbildning som är väldigt svår att lansera, säger Thord Österberg.

UNT har tidigare berättat om att vissa ämnen har väldigt svårt att locka nästan några sökande alls. De problemen ser ut att kvarstå. Inriktningen geografi och andra ämnen för årskurs 7 till 9 har exempelvis en enda förstahandssökande.

Fakta

Det totala antalet sökande till Uppsala universitet har ökat i år med 4,5 procent jämfört med förra året, som var ett rekordår i antal studenter. Det är en större ökning än i riket som helhet.

De populäraste programmen från de senaste åren är fortfarande populärast, jurist-, läkar-, psykolog-, och kandidatprogram i ekonomi. Alla har de mellan knappt 700 och drygt 1 100 förstahandssökande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om