I hela Uppsala län ligger grundvattennivåerna nu under eller mycket under de normala.
– Redan i mars såg vi att vi skulle få låga grundvattennivåer i stora delar av landet, för det var en väldigt nederbördsfattig vinter, säger Nils Ohlanders, statsgeolog på SGU, Sveriges geologiska undersökning.
I stora vattenmagasin, som till exempel Uppsalaåsen, ligger grundvattennivåerna mycket under det normala. Och det kan ta lång tid innan det fyllts på igen till normala nivåer.
– Uppsalaåsen är ett stort magasin som man använder till vattenförsörjningen i Uppsala. I så stora magasin ska det helst vara ett par år med åtminstone normal nederbörd, och helst lite till, för att fylla på det vi har förlorat efter de senaste vintrarna.
För mindre magasin i Uppland är läget bättre, men nivåerna ligger ändå under det normala. Den mätstation SGU har i Sävja låg i oktober förra året på sin lägsta nivå 2015 på 2,64 meter under markytan. I dag ligger nivån på 2,5 meter, alltså ganska nära förra årets minimum, men åtminstone två månader tidigare.
Vattennivåerna sjunker alltid på sommaren, enligt Nils Ohlanders får man som brunnsägare räkna med att nivån sjunker med cirka 30 centimeter per månad.
– Under sommaren spelar vädret inte så stor roll, det ska regna ihållande och även vara ganska kallt om inte det mesta ska tas upp av växterna och avdunstningen.
Den som har egen brunn kan dock påverka nivåerna med sin egen vattenkonsumtion och undvika att fylla poolen eller vattna gräsmattan. Det här kan vara viktigt om man bor nära Upplandskusten, eftersom man annars kan få problem med att saltvatten tränger in i brunnen.
– Sötvattenskudden som finns i marken krymper och då är det lättare att det kommer in saltvatten. Det är inte så mycket man kan göra om man får ett sådant problem, då får man borra en ny brunn eller vänta till det fyllts på rejält med grundvatten igen, säger Nils Ohlanders.
Betydligt värre än i Uppland är läget på Öland och Gotland. På Öland fortsätter vattentransporterna med lastbil från fastlandet, samtidigt som en ny vattenledning från fastlandet räddar situationen något. På länsstyrelsen i Kalmar län förbereds för nödvatten, om vattnet helt skulle sina hos öländska lantbrukare.
– I så fall sätter vi ut flexitankar, som kan jämföras med stora bag-in-box fyllda med vatten där lantbrukarna kan komma och hämta vatten, säger Karin Bergman, utvecklingsdirektör vid länsstyrelsen i Kalmar.
Gotlänningarna har drabbats av bevattningsförbud på stora delar av ön och uppmanas att vara rädda om dropparna. Vattnet i öns viktigaste vattentäkt, Tingstäde träsk på norra Gotland, avdunstar och vattennivån sjunker nu flera centimeter i veckan.
– Just nu ser det ut som att vattnet kommer att ta slut innan oktober, säger VA-chefen Jonas Aaw till TT.