Serievåldtäktsmännen – hela serien

UNT:s reportrar Elin Sandow och Staffan Wolters har nominerats till Wendelapriset för artikelserien Historien om en våldtäktsman. Här kan du läsa alla delar i serien.

Gång på gång har Ulf utsatt kvinnor för ohyggliga övergrepp. Han har inte bedömts vara i behov av rättspsykiatrisk vård utan istället alltid dömts till fängelse. Efter avtjänat straff har han gett sig på nya kvinnor. Illustration: Emma Ronneklew.

Gång på gång har Ulf utsatt kvinnor för ohyggliga övergrepp. Han har inte bedömts vara i behov av rättspsykiatrisk vård utan istället alltid dömts till fängelse. Efter avtjänat straff har han gett sig på nya kvinnor. Illustration: Emma Ronneklew.

Foto: Emma Ronneklew

Uppsala2023-06-13 16:07

Bakbunden i bagageutrymmet förberedde sig Kerstin Nauclér på att dö. Men hon överlevde och har nu 17 år senare accepterat att hon aldrig blir densamma igen. Samtidigt har mannen som förstört en stor del av hennes liv fortsatt att våldta kvinnor under tortyrlika former.
Läs reportaget: "Jag tänkte nu dör jag, 19 år gammal"

En 57-årig man fick åtta års fängelse för att ha drogat och våldtagit en kvinna i Norduppland. Han har flera gånger dömts för övergrepp mot kvinnor, ibland under tortyrlika former – men samhället lyckas inte stoppa honom.
Läs: Har våldtagit kvinnor varje gång han frisläppts

Hon vårdar män som dömts för grova sexbrott. Frida Stellborn, fängelsepsykolog på Norrtäljeanstalten, kan känna med männen när hon ser varför livet fört dem hit. Men hon ser också att några av dem är fortsatt farliga.
Läs: Här sitter Sveriges farligaste sexbrottslingar

En kvinna i Norduppland anmälde en namngiven 57-åring för upprepade våldtäkter. Trots att han tidigare dömts för flera grymma våldtäkter fick han vara på fri fot i sju månader.
Anmäldes för våldtäkt – häktades sju månader senare

Psykopater står för en stor del av brottsligheten. Det finns i dag ingen effektiv behandling för denna grupp – och efter avtjänat straff fortsätter många begå brott.
Läs: Psykopater släpps ut trots hög återfallsrisk

"Människor med personlighetsstörning är mycket svårbehandlade. Det är bättre att de tas om hand av Kriminalvården", anser en expert.
Läs: Därför kan farliga våldtäktsmän inte dömas till vård

Moderaterna vill att de allra farligaste sexförbrytarna ska kunna spärras in för alltid. Det handlar bland annat om personer som inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård. Men idén har förkastats av riksdagen.
Läs: Vill kunna låsa in sexbrottslingar på livstid

Krönika: Vad görs för att stoppa serievåldtäktsmännen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!