I förslaget, som kollektivtrafiknämnden tar beslut om på torsdagen, så höjs priserna med cirka sex procent. En 30-dagarsbiljett med UL kommer exempelvis att kosta 795 istället för 750 kronor som det gör i dag.
Flera av de som kommenterat förslaget kritiserar politikernas önskan om att Uppsalaborna ska välja kollektivtrafiken i större utsträckning.
"Man vill att fler skall ta bussen men priserna börjar närma sig de som i dyra storstäder som London och Oslo... För plånboken (och hälsan) är det tur att man cyklar. För övrigt ser jag från mitt köksfönster tomma eller halvtomma nattbussar rulla på vardagarna. Var är logiken?" Undrar en av läsarna.
"Sänk priset istället, då blir bussen en konkurrent", konstaterar en annan.
En annan påpekar att priset för att köpa biljett ombord borde öka men att förköpet bör vara kvar på samma nivå, alternativ minska.
"Fortfarande är det väsentligen billigare att åka kollektivt än bil, men vill man locka fler att ta bussen eller tåget istället för bilen och samtidigt förbättra tidhållningen borde man behålla (eller sänka) priset på periodbiljetterna och istället höja ombordköpspriset markant. Det skulle styra över fler till att använda kortet som går ganska snabbt att använda och avskräcka från att betala med betalkort ombord vilket tar lång tid med nuvarande biljettmaskiner och kortterminaler".
Andra undrade vad som hände med förslaget om att priset skulle sänkas till 500 kronor, vilket UNT skrev om 2014.
LÄS MER: UL-kortet kan sänkas till 500 kronor
Prissänkningen uteblev, vilket så småningom resulterade i att Vänsterpartiet lämnade landstingsmajoriteten. De meddelade att de hade "sträckt sig långt för att fullfölja majoritetsöverrenskommelsen men att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kategoriskt sagt nej".
Socialdemokraterna och Miljöpartiet svarade med att "landstingets ekonomiska läge var sämre än de tidigare känt till" och att de "fått göra hårda prioriteringar för att kunna ta ansvar för det viktigaste uppdraget från väljarna, nämligen att stoppa krisen i vården".