– Jag blev så förvånad förra gången och ännu mera nu. Jag trodde bara att man kunde bli nominerad en gång, säger Elisabeth Gauffin och skrattar.
Hon är en av frontfigurerna i Sju gårdar som bildades för snart två år sedan. Företaget vann nyligen en Ullbagge vid landsbygdsgalan, arrangerad av Sveriges nationella landsbygdsnätverk. Ullbaggen delades ut i kategorin Årets miljösatsning, bland annat för att man genom att utveckla sitt samarbete stärkt den lokala ekologiska mjölkproduktionen och byggt ett starkt lokalt varumärke.
Elisabeth Gauffin gläds nu åt att hon ännu en gång blivit nominerad till utmärkelsen Läsarnas upplänning. Enligt motiveringen har det även denna gång att göra med hennes engagemang i lokal mjölk och Sju gårdar:
– Det känner jag igen mig i. Men det är inte bara jag. Vi är ju sju gårdar och ett antal från varje familj som har ett engagemang i det. De borde bli nominerade allihopa. Men jag får väl bjuda de andra på en fest...
Stabby gård har lockat många besökare till sig. I samband med betesutsläppet i våras flockades 6 000 upplänningar på gården för att se på när korna visade upp sin spektakulära frihetsdans på ängarna.
Intresset för att komma närmare mjölkens ursprung har ökat och intresset är stort bland unga, berättar hon och ger exempel på studentkvarteret i Uppsala där mjölken från Sju gårdar säljs extra bra i den lokala livsmedelsbutiken.
– Unga människor väljer vad de köper. De är intresserade av miljö, djuromsorg, natur- och klimatfrågor.
Även intresset för att bedriva lantbruk finns bland de unga. Elisabeth Gauffin berättar om sönerna Lars och Erik som tagit över gården. Själv är hon numera bara anställd i familjeföretaget där maken Göran, dottern Kerstin och farfar Klas arbetar.
Men det finns fortfarande mycket att göra och Elisabeth är inkopplad i det mesta:
– En av sönerna sa att ”du är som en obehaglig kombination av polis, miljöinspektör och djurrättsaktivist”, säger hon och fortsätter:
– De flesta inom Sju gårdar har haft ett generationsskifte. Snittåldern på de som driver gårdarna är numera under 35. Det är unga människor och företagare som brinner för sitt jobb. Det behövs, för det finns bara cirka 5 600 mjölkbönder i Sverige. Det är snart Skansenvarning på oss.
Trots att hon inte längre basar på gården har Elisabeth Gauffin valt att avsäga sig en rad olika styrelseuppdrag till att nästan helt och hållet fokusera på gården.
Tillsammans med de övriga gårdarna har man certifiering enligt Krav och Svenskt sigill, samt en klimatcertifiering sen i juni.
– Ska vi lyckas med företaget så behövs resurserna här hemma, säger hon innan det är dags att förbereda sig inför en av många gårdskontroller.
PERSONFAKTA
Namn: Elisabeth Gauffin
Ålder: 51.
Yrke: Bonde med agronomutbildning i grunden.
Nominerad för: För sitt engagemang för lokal mjölk och framgången med Sju gårdar.