– Jag kan egentligen inte tänka mig något annat. Det är ju här i Uppsala jag är uppväxt, har min familj och mina vänner, säger han på en knastig telefonledning från semesterparadiset Thailand.
Nu ska han i alla fall till akuten vid Linköpings universitetssjukhus och ett chefsjobb där för akutvård är det han brinner för. Men det var inte självklart från början. Han hade planer på att bli präst, men som volontär i Indien reagerade han på den korruption som fanns inom kyrkan.
– En dag besökte jag en klinik som utförde ögonoperationer på fattiga indier och såg vilken nytta det gjorde. Människor som nästan varit blinda kunde börja arbeta igen. Då bestämde jag mig för att bli läkare, säger han.
Sagt och gjort. Han läste upp sina betyg och kom in på läkarlinjen, tog examen och fick jobb på Eriksbergs vårdcentral. En dag fick en man hjärtproblem och Urban Säfwenberg slogs av hur tafatt han och de övriga läkarna var när de skulle ta omhand honom.
– Efter det ville jag lära mig mer om akutvård. Då fanns inga akutläkare. Jag började jobba för att det skulle införas som specialité, säger han.
Det var 1999. Men det skulle ta ytterligare sju år innan regeringen sade ja till att börja utbilda akutläkare. År 2008 började Akademiska sin utbildning och det har gått bra.
- I dag finns 16 på akuten och ytterligare fyra är på väg in, säger han.
Urban Säfwenberg är själv inte utbildad akutläkare men både hjärt- och medicinspecialist. Under åren har han haft flera ledande funktioner på akutmottagningen och blivit något av en tv-kändis när han medverkade i serien Sjukhuset som sändes från Akademiska.
Hur har det påverkat dig?
– Det är alltid speciellt att se sig själv på tv på det sättet, en sorts självbekräftelse. Jag fick en ödmjuk känsla för det jag gör.
Han tror också att serien skapat förståelse för jobbet på en akutmottagning.
– Det är ju ingången till sjukhuset för många. Folk får vänta, ta prover, vänta igen. Det är ofta kaosartat och det kan vara svårt att förstå att doktorn kanske måste avbryta och lämna en patient för att ta hand om någon som är mycket mer illa däran. Jag tycker att serien förklarade det på ett bra sätt, säger han.
Nu lämnar du Akademiska?
– Jag har ju drivits av visionen att göra akutvården till en egen verksamhet precis som andra avdelningar. Att göra det och komma i mål är min vilja. Just nu är vi i en kraftig investeringsfas samtidigt som vi måste spara. Det är inte så bra tajming. Men jag har kommit en bit med min vision, den växer och gror, säger Urban Säfwenberg.
FAKTA
Namn: Urban Säfwenberg
Ålder: 50 år
Yrke: Överläkare
Familj: Hustrun Marianne Säfwenberg och barnen Elias 22, Gustav 20 och Emma 18
Bor: Sunnersta, Uppsala
Intressen: Djur, natur och familjen