Det framgår av en studie bland drygt 42 000 medelålders och äldre män i Mellansverige, som publiceras i facktidskriften Heart.
– Våra resultat ger ytterligare stöd för att konsumtionen av läsk och saft bör begränsas. Dessa drycker tillför inte några näringsämnen förutom socker, som vi vet kan öka risken för viktuppgång, fetma och diabetes, säger forskaren Susanna Larsson vid Karolinska institutet.
Männen i studien besvarade i slutet av 1990-talet en omfattande hälso- och livsstilsenkät, bland annat närmare 100 frågor om sina mat- och dryckesvanor. Hälften av männen uppgav att de aldrig drack läsk eller saft, var sjunde man att han gjorde det minst två gånger per dag.
Under de i medeltal nära 12 år som männen följdes upp efter att ha besvarat enkäten utvecklade nästan var tionde hjärtsvikt i så svår form att han måste vårdas på sjukhus eller dog till följd av den.
När forskarna närmare analyserade vilka som hade insjuknat fann de att hjärtsvikt var 23 procent vanligare bland männen som uppgett att de brukade dricka minst två glas läsk eller saft per dag.
Forskarna betonar att en studie som denna inte kan besvara frågan om läsk eller saft orsakar hjärtsvikt eller om det är andra faktorer som är vanligare bland personer som dricker mycket sötade drycker som ligger bakom den ökade risken för sjukdomen. Samtidigt som de efterlyser mer forskning för att närmare studera kopplingen mellan hög konsumtion av söta drycker och hjärtsvikt framhåller de att det finns flera rimliga biologiska förklaringar för hur läsk och saft skulle kunna bidra till uppkomsten av sjukdomen.
– Övervikt och diabetes är viktiga riskfaktorer för hjärtsvikt och det finns redan studier som visar att läskdrickande är kopplat till övervikt och diabetes. Så en trolig förklaring till våra observerade resultat är att män med ett högt intag av läsk och saft ökat mer i kroppsvikt och eventuellt drabbats mer av diabetes under uppföljningen, säger Susanna Larsson.
I tidigare undersökningar gjorda på samma män som i den nya studien och på drygt 35?000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län har samma forskargrupp tidigare visat att hög konsumtion av läsk och saft även har samband med ökad risk för stroke och cancer i bukspottkörteln. Hur söta drycker påverkar risken för hjärtsvikt för kvinnor är dock okänt.
– Det är möjligt att vi kommer att undersöka sambandet mellan läsk och saft och hjärtsvikt även hos kvinnor, men ännu är ingen analys påbörjad, säger Susanna Larsson.