Lättad efter beskedet om pappan

Amer Sarsour, 20, känner sig lättad efter beskedet från utrikesdepartementet: hans pappa och övriga tio svenskar är vid liv. Nu hoppas han bara att pappan ska släppas.

Amer Sarsour, 20, känner sig lättad över beskedet att hans pappa är vid liv.

Amer Sarsour, 20, känner sig lättad över beskedet att hans pappa är vid liv.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-06-02 06:48

Uppsalabon Amil Sarsour som deltog i kampanjen Ship to Gaza sitter nu fängslad efter måndagens händelser då Israel stoppade konvojen med hjälpsändningar. Det berättar sonen Amer, också han från Uppsala. Han fick beskedet från utrikesdepartementet sent på måndagskvällen.
– Hans välbefinnande vet jag inget om. Men jag vet att han är fängslad och har begärt en rättslig process. Det innebär nog att han och några till blir kvar där ett tag.
Amer tror att hans pappa ställdes inför ett ultimatum och i stället för utvisning valde att stanna.
– Troligtvis handlade det om att skriva på ett kontrakt om att aldrig komma tillbaka. Pappa skulle aldrig gå med på det.

Amil Sarsour sitter för närvarande på en anstalt i Beer Sheva. Familjen har valt en israelisk advokat som ska företräda pappan i kommande förhandlingar.
– Vi har hört att hon är en duktig advokat. Vi ville ha henne.
Advokaten, Gaby Lasky, ska enligt TT företräda flera av svenskarna.
– Så fort vi har hört vad de vill ska vi hjälpa dem. Om de vill bli deporterade, så ska vi hjälpa dem med det, och om de vill gå till domstol ska de få hjälp med det också, sa Gaby Lasky till TT på tisdagen.

Teo Zetterman vid utrikesdepartementets presstjänst sade på tisdagsförmiddagen att samtliga svenskar är lokaliserade.
– Hur de sedan mår vet vi inte. Det hoppas vi kunna ta reda på under dagen.

Han säger att deltagarna har fått välja mellan att deporteras eller sitta kvar i fängelse i väntan på en rättslig process. Villkoret för att få resa hem är okänt. Fyra svenskar har, enligt UD, valt att flygas hem medan sex personer stannar i fängelset. En elfte person har ännu inte bestämt sig.
– Vi bekräftar inte vilken person som gjort vilket val. Medborgarna ställs inför valet att bli fängslade eller inte, säger Teo Zetterman.

Representanter från Sveriges ambassad i Tel Aviv arbetar nu med att få träffa de svenska medborgarna.
– De israeliska myndigheterna har placerat dem på olika platser. Var dessa platser är går vi inte in på.

Samaa Sarsour, dotter till Amil Sarsour, var en av de tre ungdomar som avvisades från Israel i början av april. Hon deltog i fredsprojektet ”Låt oss tala om fred”. Hon berättar att hon satt i förhör i nio timmar och i förvar 18 timmar innan hon och de övriga två skickades hem med ett flyg. Skälet till avvisningen ska ha varit att hon utgjorde en säkerhetsrisk.
– Det mest frustrerande var att inte få veta sina rättigheter. Ingen information utan bara att följa order. Jag bad om att få prata med Sveriges ambassad och att få kontakta anhöriga. Men det var nej till allt som jag har rätt till. Jag kan tänka mig att pappa är i samma situation. Han vill kontakta oss och berätta hur han mår.
Samaa Sarsour hoppas att han ska vara fri inom några dagar
– Jag har förtroende för att den svenska regeringen kommer att göra allt som står i dess makt för att få hit pappa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om