UNT har tidigare berättat om det skyddade boendet Siri, där våldsutsatta kvinnor håller sig gömda i väntan på att kunna hitta en vanlig bostad. På grund av hotbilden handlar det ofta om att flytta till en annan ort, men vid flera tillfällen har kvinnor upplevt svårigheter med att få hjälp av den kommun som de försökt flytta till.
Med förslaget vill regeringen komma åt ansvarsfördelningen som i dag varit oklar mellan kommunerna, till exempel i frågan om vem som ska betala för sociala kostnader när en våldsutsatt kvinna behöver sociala insatser i den nya kommunen.
Förslaget går ut på att mottagarkommunen får ett större krav på sig att utreda individens behov, som om hon redan vore invånare i kommunen. Därmed blir det också den nya kommunen som tar över kostnadsansvaret.
– Den stora skillnaden blir att man gör regelverket tydligare. En kommun ska inte kunna hänvisa till någon annan. Kommunen som kvinnan vill flytta till blir skyldig att göra en biståndsbedömning, säger handläggaren Jessica Lundahl vid Socialdepartementet.
Vid det skyddade boendet Siri har man fortsatt upplevt att kvinnor har svårt att söka sig vidare till ett eget boende. Det har till och med förekommit fall där den enskilde valt att återvända till sin partner på grund av att lösningen uteblivit.
Bakgrunden till den statliga utredningen var att många kommuner är motvilliga att ta emot våldsutsatta kvinnor och barn, eftersom det kan innebära extra kostnader om kvinnorna av säkerhetsskäl eller andra anledningar inte kan arbeta.
Att hitta bostad har varit en av svårigheterna eftersom många bostadsbolag kräver att den sökande har en fast inkomst. Men förslaget innebär att den kommun man vill flytta till också har en skyldighet att i sin biståndsprövning bedöma behovet av bostad.
– Jag tror att det kommer att bli tydligare för den enskilde. Det är den enskildes behov som vi har haft som utgångspunkt, inte kommunernas, säger Jessica Lundahl.
Inger Olsson, enhetschef vid det skyddade boendet Siri, har ännu inte läst propositionen.
– Men det var ett väldigt glädjande besked. Det är precis det här som vi behöver komma fram till.
Vid boendet finns för närvarande en kvinna som väntat ett år på att få börja om på en annan ort.
– Ingen kommun tar emot henne. Så länge kommuner inte har en skyldighet så vill de inte ta mer ansvar, säger Inger Olsson.
Propositionen ska behandlas av socialutskottet i mars och kan därefter läggas fram som förslag till beslut i riksdagen.
UNT 9 februari 2008
”Ingen kommun tar emot henne. Så länge kommuner inte har en skyldighet så vill de inte ta mer ansvar.”
Inger Olsson, enhetschef vid Siri berättar att en kvinna vid boendet väntat i ett år med att få börja om på annan ort.