Laxen är inte alltid fina fisken

Är fisken du köpte en äkta, högkvalitativ lax eller är det i själva verket en felmärkt hundlax? Och det du trodde var torsk, är det egentligen alaska pollock? Den senaste tiden har miljökontoret gått runt bland fiskdiskarna i Uppsala för att kontrollera om märkningen stämmer.

Kenneth Karlsson, kund bland fiskförpackningarna.

Kenneth Karlsson, kund bland fiskförpackningarna.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-08-24 07:00
Den som köper fisk får ibland något annat än det förväntade. Det handlar helt enkelt om felmärkt fisk.
- Stämmer inte märkningen riskerar konsumenterna att få en fisksort som håller lägre kvalitet och egentligen är billigare än den fisk man betalat för, säger Anna Axelsson på miljökontoret i Uppsala.
Miljökontoret har besökt åtta butiker i Uppsala för att se hur vanligt det är med felmärkning.
- Det var sämre än vi trodde, kommenterar Anna Axelsson.
Undersökningen görs tillsammans med åtta andra kommuner och resultatet ska färdigställas och offentliggöras inom kort. Några vanliga felmärkningar brukar vara att polartorsk kallas torsk och att den egentliga laxen, salmo salar, bytts ut mot någon annan art i laxfamiljen men ändå saluförs som lax.
Som vanlig konsument är det ogörligt att skilja de olika arterna från varandra och avgöra vad de olika latinska namnen står för. Fabrikanter som vill lura kunderna genom att fuska med märkningen vet hur de ska gå till väga.

Säg att ett fiskpaket är märkt lax. Men läser man det finstilta på baksidan framgår det att paketet innehåller en fiskart med den latinska beteckningen oncorhynchus keta. Den svenska beteckningen är hundlax eller chumlax och det är vad som enligt reglerna ska stå på paketet, inte bara ordet lax.
Vid fiskdisken inne på ICA Kvantum i Gränby centrum står Inga Hyllander och väljer middagsmat.
- Jag vill ha en lax att sätta i ugnen, lätt och bekvämt. Jag vill inte ha fisk från någon lågprisproducent, den brukar inte vara bra, säger hon.
I frysdisken finns bland annat ett paket märkt pinklax för 106 kronor kilot. Fisken kommer från Findus, en fabrikant som Inga Hyllander har förtroende för. Det här paketet är korrekt märkt med det godkända handelsnamnet pinklax och går därmed att skilja från "vanlig" lax, salmo salar.

Intill i samma frysdisk ligger lax, salmo salar, från Ica. Den kostar 134 kronor kilot och håller alltså ett högre pris vilket kan bero på kvalitetsskillnaden.
- Det här var nytt för mig, jag skulle aldrig ha tänkt på skillnaden mellan lax och pinklax, säger Inga Hyllander och väljer det paket som är märkt lax.
I det här fallet var alltså allt i sin ordning. Rolf Brattström vid Livsmedelsverket säger att problemet verkar ha minskat.
- För två år sedan när vi började arbeta med frågan var det mycket vanligare med felmärkt fisk.
Han menar att frågan ständigt måste hållas under uppsyn.
- Det dyker hela tiden upp nya fisksorter från andra delar av världen och importörer och handlare vill kalla dem för fisknamn som konsumenterna känner igen. Därför är det viktigt att vi bevakar att de nya sorterna får korrekta handelsbeteckningar, säger Rolf Brattström.



Enligt EU-regler måste djupfrysta fiskprodukter märkas med bland annat svensk handelsbeteckning och fångstzon. Innehåller paketet exempelvis polartorsk (latin: boreogadus saida) får det inte saluföras under den svenska handelsbeteckningen torsk (latin: gadus morhua).
Reglerna säger även att märkningen inte får vilseleda angående bland annat livsmedlets karaktär och sammansättning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om