En 34-årig Uppsalabo greps i Spanien 2021 i ett världsomspännande tillslag mot kriminella som använt krypterade Anom-telefoner. Han åtalades för omfattande narkotikahandel och enligt åklagarna tillhörde han toppskiktet i Gottsundanätverket, den största narkotikaliga som Uppsalapolisen slagit ut.
Enligt åtalet har 34-åringen bland annat medverkat till att kokain värt elva miljoner kronor transporterades till en lägenhet i Nyby.
I tingsrätten begärde åklagarna att han skulle få 14 års fängelse, vilket är det strängaste straff som går att döma ut för synnerligen grovt narkotikabrott. 34-åringen förnekade brott och tingsrätten friade honom på alla punkter. Domstolen menade att han inte kunde knytas till de krypterade telefoner som använts i knarkaffärerna.
Efter rättegången i tingsrätten, innan målet skulle upp i hovrätten, vände sig åklagarna till fransk polis, som sitter på stora mängder krypterade chattar, och begärde in fler uppgifter.
– Den tillkommande bevisning vi fick in från Frankrike stärker misstankarna mot 34-åringen, hävdar Anna Arnell, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
I de nya krypterade chattarna finns bland annat en bild på en tatuering som bedöms vara 34-åringens. Dessutom har det framkommit ljudmeddelanden och enligt experter på röstanalys är det sannolikt han som hörs där.
När rättegången mot 34-åringen skulle starta i hovrätten infann han sig inte men målet påbörjades ändå. Åklagaren presenterade den nya bevisningen mot mannen men till sist bedömde hovrätten att rättegången inte gick att fullfölja om han inte fanns på plats. Det hela slutade med att förhandlingarna avbröts och i juni beslöt hovrätten att häkta 34-åringen i hans utevaro.
– Att hovrätten beslutade om häktning baserades bland annat på den nya bevisningen, uppger Anna Arnell.
Mannen är idag internationellt efterlyst och riskerar att gripas om han korsar nationsgränser. Så länge han är på fri fot är det inte möjligt att genomföra rättegången mot honom. För att klara sig från en ny eventuell rättegång måste han hålla sig undan lång tid framöver. Preskriptionstiden för synnerligen grovt narkotikabrott är 15 år.
Anna Arnell säger att det inte framkommit något som förändrat hennes tidigare yrkande i tingsrätten om att påföljden för 34-åringen bör bli fängelse i 14 år. Det kan jämföras med att den utpekade ledaren i Gottsundanätverket, Tommy Andersson, dömts till drygt 12 års fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.