Ledningen duckar i utredningsfrågan

Uppsalapolisen har inga planer på att utreda om fel begicks när utredningen mot tre medlemmar i nazistiska Svenska motståndsrörelsen lades ned förra året.

Uppsala2015-01-18 09:00

Polisledningen fortsätter dock att ducka frågan. Enligt polisens kommunikationschef för region mitt, Peter Drake, vill inte nye regionpolischefen Carin Götblad lämna några kommentarer. Likadant gjorde hennes företrädare Erik Steen.

– Så länge ett ärende pågår uttalar sig inte Carin Götblad. Hon är dessutom helt ny på sin post och inte insatt i ärendet. Det är mycket som har hänt före hennes tid. Det är möjligt att hon kommer att kunna ge sin syn på saken vid ett senare tillfälle, säger Peter Drake.

Han hänvisar i stället till polisens presstalesman i Uppsala, Christer Nordström som säger att polisens förundersökningsledare gjorde bedömningen att det inte gick att styrka om något brott hade skett utifrån det utredningsmaterial som fanns den 13 februari förra året då utredningen lades ned.

– Det fanns inte lägre anledning att fullfölja utredningen, säger Christer Nordström.

Samma material använde UNT:s journalist. Det ledde till att utredningen återupptogs. Varför gick inte polisen djupare?

– Man gjorde olika bedömningar. Så kan det vara i olika ärenden. Det är vad jag kan säga. Men vi följer den förundersökning som nu görs med stort intresse. Sedan får vi se vad åklagaren kommer att åtala för om det blir ett åtal.

Gjorde utredaren för lite?

– Det kan vi inte bedöma idag. Han har själv sagt att han inte vill ställa upp på en intervju i den här frågan. Men det finns säkert de som undrar hur det kunde bli på det här viset.

Kommer polisen att utreda om fel begåtts?

– Det finns inget sagt om det i det här läget. Vi har andra exempel på hur utredningar tagit nya vändningar så varje ärenden är unikt och måste bedömas för sig. Vi kommer först att avvakta resultatet av förundersökningen och vad åklagaren skriver i ett eventuellt åtal, säger Christer Nordström.

Är inte risken stor för att det här rubbar allmänhetens förtroende för polisen?

– Så kan det naturligtvis bli. Det finns nog en del som undrar hur det kunde bli på det här sättet. Och frågan är befogad. Jag följer själv det här med stort intresse.

Det var 10 augusti 2013 som ett tiotal personer från nazistiska Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad på Celsiustorget. Uppsalabon Anders Henriksson rev sönder ett av flygbladen och ska i det tumult som då uppstod ha misshandlats. Uppsalapolisen inledde en brottsundersökning men ansåg senare att det inte gick att avgöra vem som var skyldig till misshandeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om