Legitimationskrav oroar

Om tre år ska alla djursjukskötare ha yrkeslegitimation. De som inte är legitimerade kommer att tituleras djurvårdare och får inte ägna sig åt medicinsk vård.

Foto: Lotta Lille

Uppsala2012-07-23 14:01

Det är följden av den lagändring som trädde i kraft 1 januari 2010 och som Jordbruksverket utarbetat detaljföreskrifter för. Utfodring, motion, kloklippning och omvårdnad blir djurvårdarnas arbetsuppgifter. Bland veterinärer finns en stor oro för att det inte kommer att finnas tillräckligt många legitimerade djursjukskötare för att täcka behoven från 1 januari 2015.

Lennart Granström, ordförande i Svensk Djursjukvård, har skrivit att ”seriösa verksamheter riskerar att minska eller inte kunna utvecklas i brist på tillräckligt många behöriga”.
– Det finns en berättigad oro för att det kommer att bli brist på djursjukskötare. Men det bör mötas med flera utbildningsplatser, inte med kritik mot legitimationstvånget, säger Katarina Norrman, ordförande för Raid, Riksföreningen för anställda inom djursjukvården.

För Raid är lagen och legitimationskraven välkomna. Organisationen har sedan sin tillkomst 1997 arbetat för att en legitimation ska införas.
– Legitimationen är en kvalitetsstämpel, och en säkerhet för djur och djurägare. Vi har drivit frågan tillsammans med Svenska Djursjukhusföreningen som nu bytt namn till Svensk Djursjukvård, och tycker att det är bra att det nu blivit verklighet, säger Katarina Norrman.

För att göra det möjligt för djursjukvårdare att få legitimation utan att gå den 3-åriga utbildningen vid SLU i Skara, finns övergångsregler. De med sex års yrkeserfarenhet kan läsa in teori som sedan tenteras, och tillsammans med intyg från veterinär på att den sökande har gjort och klarar olika bestämda sjukskötarmoment, ska sedan en legitimation kunna erhållas. De som inte gör detta förbjuds att medicinskt behandla djur.

Lennart Granström och andra veterinärer efterlyser möjligheter att göra undantag från behandlingsförbudet för de som inte har legitimation från 2015, och de vill också att det ska finnas möjligheter att utvärdera reell kompetens hos nuvarande anställda på ett bättre sätt än nu. Den sista paragrafen i Jordbruksverkets föreskrifter öppnar också för det Svensk Djursjukvård efterlyser: ”Om det finns särskilda skäl kan Jordbruksverket medge undantag från bestämmelserna i dessa föreskrifter.”

Fakta

Djursjukvårdare och legitimationer

Det finns omkring 1 800 personer i Sverige som arbetar som djurvårdare/djursjukvårdare enligt de uppskattningar som gjorts, registrering har tidigare inte förekommit.

Hittills har omkring 700 personer tagit ut legitimationer som djursjukskötare från Jordbruksverket.

Från utbildningen i Skara examineras 40 personer årligen.

Två tentamenstillfällen per år till och med 2014 kommer att erbjudas de yrkesverksamma som vill skaffa legitimation baserad på yrkeserfarenhet och teoristudier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om