Lekparker byggs om för att bli säkrare
Nu införs nya standardkrav för säkrare lekplatser i Sverige. Det kommer inte längre att vara tillåtet med öppningar i lekredskap där barn riskerar att fastna med huvudet. En av de Uppsalalekparker som byggs om för att bli säkrare är S:t Göransparken intill Tripolishuset.
Micke Larsson bygger om lekplatsen vid Tripolis.
Foto: Pelle Johansson
Micke Larsson gör mätningar med sin lasermottagare som avger ljudliga pipanden, men tystnar när höjden är korrekt. Han arbetar med förberedelserna inför den nya gungställning som ska monteras upp. I grävskopan en bit bort sitter Johan Jansson, som håller på med markberedningsarbetena till gungställningen. Han schaktar ut för de planerade lekytorna och ersätter den gamla sanden med ny.
- Jag schaktar ut för lekytor och ersätter samtidigt den gamla sanden.
S:t Göransparkens lekytor kommer att delas upp så att en del av parken riktar sig till de mindre barnen och den andra till de lite äldre. Förutom nya gungor ska stora klätterkuber i trä placeras ut.
- Det kommer att bli jättefint i S:t Göransparken, säger Bengt Trolle, arbetsledare vid kommunens Lek och mark, och dessutom kommunal lekplatsinspektör.
Förutom S:t Göransparken står en rad andra kommunala lekplatser i Uppsala på förslag att rustas. Under hösten lämnar Bengt Trolle sina förslag till fritids- och kulturkontoret.
De nya kraven är dock inte tvingande, utan ska fungera som ett hjälpmedel för fastighetsägare, kommuner och bostadsbolag när det gäller att bygga säkra lekplatser.
- Det är den europeiska standard som vi i Sverige följt från 1999 som nu har reviderats, säger Anna Strandberg, barnsäkerhetsexpert vid Konsumentverket.
En av de viktigaste förändringarna är kraven när det gäller minsta storlek för hål på lekredskap ovanför marken där små barn riskerar att fastna med huvudet.
- Man har konstaterat att småbarn har bättre motorisk förmåga än man trott, och att de faktiskt kan ta sig upp till ställen man inte tänkt på tidigare, kommenterar Anna Strandberg.
I de nya standardkraven har därför införts regler som ska garantera att barn lätt kommer ur lektunnlar och andra "inbyggda" lekredskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!