Fler än 93 000 barn behandlas årligen för fallolyckor som är de vanligaste av samtliga skadefall. Oftast handlar det om små barn som fallit från möbler, lekredskap och i trappor. Det visar statistik som Socialstyrelsen sammanställt från inrapporterade patientfall vid bland annat akutmottagningar i landet.
Barnläkaren Fredrik Cederblad i Uppsala har med intresse tagit del av Socialstyrelsens omfattande skaderapport. Han tycker att man får acceptera att lindriga skador, som orsakats av lek och sportaktiviteter, hör till en naturlig del av barnens uppväxt.
– Det är väldigt viktigt att barn får leka och träna upp sin motorik och koordination. I det ligger lite att olyckor händer. Det kanske måste få göra det, samtidigt som man så klart vill få bort situationer där det finns en risk för potentiella dödsolyckor.
Statistiken visar generellt att de flesta barn skadas under sin fritid i bostadsmiljön, på sport- och idrottsanläggningar, gång- och cykelvägar. En tredjedel av samtliga skador uppkom i boendemiljön. Även här handlar det om fallskador, men också om små barn som skadat sig i köket. Av de 60 000 som årligen skadar sig i samband med idrottsutövning är det fotboll som dominerar, både bland pojkar och flickor. Bland flickorna är det dessutom vanligt med olycksfall i ridhus eller i lantbruksmiljö.
Inom skolvärlden, där det också leks och spelas fotboll en hel del, inträffar bara två av tio skador. Gabriella Ekström, rektor på Stordammens skola i Sävja, blir förvånad. Det händer en hel del på skolgården, men hon tror att vuxnas närvaro bidrar till att förebygga många olyckshändelser. Under hennes 13 år har skolan haft några fallolyckor med benbrott som följd, samt en brandkårsutryckning på grund av att en elev klättrade för högt upp i ett träd.
– Skolbarn tar nog inte ut svängarna lika mycket på skolgården som de gör på fritiden. Man har kortare tid på sig att skadas och man har inte samma frirum, till exempel är man inte ute i trafiken på samma sätt som på fritiden.
Omkring 18 000 olyckor inträffar årligen på lekplatser, enligt Socialstyrelsens sammanställning. Närmare två tredjedelar orsakas av fall, ofta från ett lekredskap där man skadat sig när man slagit i underlaget. Att de rapporterade skadorna från lekplatser skulle bero på dåligt material framgår inte av statistiken. Per Westerlund, driftschef för parkerna i Uppsala kommun, säger att han under sina två år inte hört talas om en enda skada som berott på fel i själva utrustningen.
– Vi får in anmälningar om barn som trillat ner från en klättervägg. Men det har aldrig varit fel på väggen. Det är ju en träningsutrustning och det hör till sakens natur att man slår sig om man trillar ner.
Hur det ser ut med standarden på lekplatser som tillhör bostadsrättsföreningar i Uppsala är oklart. Kommunen ansvarar inte för deras lekplatser.
– Jag antar att de flesta föreningar mötts av budskapet att de är ansvariga att kontrollera lekplatserna. Men det kan nog vara så att en del inte gör kontroller alls.
Trots att lekplatsolyckor uppmärksammats en hel del utgör de knappt var tioende skadeolycka bland barn. Socialstyrelsens statistik innefattar patienter i åldersintervallet 0–17 år.