Lena Matsson kämpar för att hjälpa andra
Visst var det chockartat att få beskedet om bröstcancer, men sjukdomen har fått mig att uppskatta livet mer. Det säger Lena Matsson som är vice ordförande i Uppsala läns bröstcancerförening.
Mammografi gäller från 40-års ålder för alla kvinnor i vårt län, berättar Lena Matsson för en av besökarna som köper ett rosa band.
Foto: Maria Lindblom
Vi hittar henne denna fredag vid ett informationsbord på Akademiska sjukhuset där hon bjuder på jungfrubröst (geléhallon) och delar ut broschyrer om hur man undersöker sina bröst. På bordet ligger rosa band, rosetter och pins till försäljning.
— Vad kostar ett rosa band? är vanligaste frågan vid bordet.
Men då Lena Matsson har telefonjour handlar frågorna i stället om att tappa håret, känslor före operationen och liknande.
— Alla som sitter i jouren har haft bröstcancer. Jag opererades 1988, säger Lena Matsson som just hade fyllt 40 år och vars dotter var 13 då operationen genomfördes.
En av styrelsens uppgifter är att skapa en mötesplats för alla bröstcancerdrabbade i länet.
—Många tror att vi bara sitter och pratar sjukdom vid våra träffar i Samariterhemmets gästhem. Det gör vi också, men då blir det mer enskilda samtal, säger Lena Matsson.
Kämpar för egen lokal
På Akademiska sjukhuset finns numera personal som kan stötta vid ett cancerbesked, vilket bröstcancerföreningens företrädare tycker är bra. Men det har också visat sig vara viktigt för drabbade att få kontakt med personer som har varit i samma situation. Därför kämpar föreningen för att få en egen lokal.
— Helst skulle den ligga på sjukhusområdet. Det skulle bli lättare att ta kontakt med oss och vi skulle kunna vara en länk mellan personal och patient, säger Lena Matsson en av många som under oktober deltar i insamlingen Rosa bandet, vars intäkter går till forskning och förebygande arbete.
Och insamlingarna behövs eftersom cancerformen ökar. Samtidigt överlever allt fler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!