"Liknande saker förekom även på min tid"

Författaren Agnes Hellström är positivt överraskad över att det den här gången var det SSHL som gjorde polisanmälan om misshandel.

Uppsala2014-02-18 17:04

Sigtuna. - Det är bra att skolan stöttar eleven. Men det är viktigt att de ser närmare på de underliggande strukturer som leder till den här formen av maktmissbruk, tillägger hon.

Att misshandel förekommer på SSHL gör henne inte förvånad. Gränsdragningen för vad som är att gå över styr är vag när det finns en tradition att låta de äldre eleverna bestämma över de yngre, enligt henne.

- Liknande saker förekom även på min tid, även om det oftast inte är något som eleven vill ta vidare till en polisanmälan, säger hon.

Agnes Hellström är fredsaktivist och skrev boken Ränderna går aldrig ur, 2009. Boken handlar om internatskoleliv och klasskillnader på 1990-talets SSHL. Författaren blev uppmärksammad för detta när hon öppet berättade om skolans oskrivna regler, invigningsriter och pennalism.

Agnes Hellström gick själv på SSHL 1995-1998.

- Pennalism förekom även då, men våld är en större del av den manlighetskultur som finns. Jag tror att killhemmen hade en förväntan på sig att ha lite hårdare tag än vad tjejhemmen hade. Som ny drabbades jag likt alla andra av den rangordning som fanns, samt av invigningen på hemmet, säger hon.

Hon betonar dock att hon har lätt anpassa sig och överlag trivdes bra på SSHL.

Att bo på internat är en väldigt utsatt miljö, enligt henne.

- Dels bor du med andra unga i ett hus där en enda vuxen ska hålla koll på allt som händer. Dels är du där dygnet runt och kan inte rymma eller gå hem om det blir jobbigt. Grupptryck är en enorm kraft som kan vara svår att stävja med regler. Men om skolan verkligen vill förändras på riktigt så tror jag att det finns goda förutsättningar för det.

Att pennalism finns kvar på SSHL - vad säger du om det?

- Jag tror att det nog sitter i väggarna och finns kvar mycket därför. Skolan har under många år tagit avstånd från kamratuppfostran och pennalism men varit lite nervös inför att gå på djupet. Men kanske har ledningen börjat arbeta med det mer nu.

Så här kan pennalism kvävas, enligt Agnes Hellström

* Viktigt att skolan tar de strukturella problemen på allvar

* Erkänna att det finns spår av kamratuppfostran kvar

* Jobba med alla elever, från de allra yngsta till de äldsta

* Det kan vara bra att ta in någon utifrån som kan förändra attityder genom gruppövningar och diskussioner om vad normen är och hur den kan förändras. Vad är att vara en bra kompis, etcetera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om