Lille Axel tar sig ton i kyrkan
De flesta småbarn älskar att höra sin egen röst, ända tills de tar in samhällets sångideal: låga, starka vuxenröster som ligger långt från barnens egna. I Uppsala inleddes på måndagen den tvärvetenskapliga konferensen Barn och sång - riktad till alla som jobbar med sjungande barn.
Axel Larsson tycker om att gå på musikstunderna i Tunabergskyrkan.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
För att barn definitivt vill sjunga är alldeles tydligt. Ungefär samtidigt som konferensen startade åkte UNT på måndagsmorgonen ut till Tunabergskyrkan. Där har arbetet med barn en starkt musikalisk inriktning, och de välbesökta musikstunderna för de yngsta är ett viktigt inslag i kyrkans arbete, säger Anna Maria Lund, församlingsassistent med ansvar för familje- och barnverksamheten.
Här träffas föräldrar och små barn varje onsdag för att njuta av rytmer, sjunga, dansa och göra rörelsesånger. De yngsta har nätt och jämnt lärt sig balansera huvudet, men följer med storögd förtjusning gitarr- och ukulelerytmerna. De lite äldre blöjbarnen kliver med stadiga, bredbenta steg omkring runt dopfunten och stannar ibland till för att vagga med hela kroppen till musiken.
Föräldrarna är väl förtrogna med texterna, från den inledande sången "Hej! Välkomna hit, det är måndag och vi skall sjunga en bit" till barnens solklara favorit Gräshoppssången.
Stämningen stiger för varje sång, småttingarna jollrar och kuttrar förtjust medan de lite äldre barnen ivrigt sjunger med i texterna som är enkla och återkommande. Några blöjbarn grips av musiken och börjar dansa runt i cirklar som små dervischer.
Thea Westerling är 3 år, och rycks med av rytmerna. Snart dansar hon en graciös tåspetsdans på kyrkans stengolv.
- Hon älskar dans och musik, och tycker det är jättekul att komma hit, säger mamma Eva Uppvall stolt, och makar lillebror Oliver, 8 månader, till rätta i sitt knä.
Konferensen Barns sång, ett samarbete mellan universitetet och Körcentrum, avslutas i dag. Syftet med kursen, som lockat ett 100-tal musiklärare, kyrkomusiker, lärare och musikproducenter, är att inspirera till skapande genom ny kunskap från forskningsområdena lingvistik, neurofysiologi och logopedi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!