– Vi vet ännu inte hur omfattande angreppet är. Hittar vi mer svamp än hittills får vi begära rivningslov för byggnaden, säger Dick Larsson vid Uppsala kommuns fastighetskontor.
Den västra flygeln, där hussvampen nu upptäckts i grundkonstruktionen, sanerades år 2000 efter ett större svampangrepp. Redan då ville kommunen riva fastigheten, eftersom en sanering ansågs alltför osäker och dyr.
Länsstyrelsen begärde emellertid en ny prövning av saneringsfrågan eftersom huset har högt kulturvärde. Kontentan blev att angreppet åtgärdades och att hussvampen året därpå förklarades bekämpad.
Det angrepp som nu upptäckts i samma fastighet är omfattande, men ännu pågår kartläggning av utbredningen.
Äkta hussvamp är en av de mest fruktade skadegörarna i trähus och kan snabbt förstöra bärande konstruktioner. Angripet virke måste rivas ut och saneringen av svampen omgärdas av stränga säkerhetskrav. Det händer att hela hus måste eldas upp, om svampen fått stor utbredning.
Västra flygeln har under sommaren använts som kafé i anslutning till musik- och kulturprogrammen på Linnés Sävja, ett samarbete mellan Danmarks hembygdsförening, Svenska kyrkan och en arrendator.
Huruvida verksamheten kan återupptas i sommar är oklart, efter svampfyndet. Hembygdsföreningen har nyligen också slagit larm om misstänkta fuktskador i taket på huvudbyggnaden, som ägdes av Linné själv.
Linnégård angripen av hussvamp
En flygelbyggnad vid Linnés Sävja i södra Uppsala är svårt angripen av hussvamp. För tio år sedan sanerades fastigheten från svampangrepp, den här gången är det osäkert om huset kan räddas.
Säkerheten är rigorös i samband med saneringen av hussvamp så att den inte ska spridas. I Linnés Sävja är det en av flygelbyggnaderna som har angripits.
Foto: Pelle Johansson
Hussvamp bryter ned trä
Äkta hussvamp (Serpula lacrymans) angriper trä i fuktiga miljöer men kan också själv transportera fukten till torrare virke, som då också bryts ned.
Mycelet – svampens långa trådar – kan bli tjocka som en blyertspenna och fungerar som sugrör för fukten.
Carl von Linné köpte huvudbyggnaden i Sävja 1758 och lät bygga ut huset. I två rum på övervåningen bodde han när han besökte gården. Hans sista utflykt i livet gick till Sävja, strax före jul 1777, några veckor innan han avled.
Flyglarna byggdes vid slutet av 1800-talet. Hela gårdsmiljön är i dag klassad som byggnadsminne.
Källa: Byggnadsvårdsföreningen, länsstyrelsen och Uppsala kommun