Linnéskolan blir kvar

Nedläggningshotet mot Linnéskolan i Uppsala avvärjdes på tisdagen. Enligt ansvariga politiker skulle en flytt av utbildningen inte spara några pengar. Oppositionen är kritisk mot ärendets hantering.

Foto: Pernilla Sjöholm

Uppsala2007-10-23 17:04
- Det har skapat stor oro hos elever och personal och visar hur ogenomtänkt och kortsiktig alliansens skolpolitik är, säger Ulrik Wärnsberg (s), andre vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Han hälsar i och för sig tisdagens besked från den borgerliga majoriteten med glädje, men anser att frågan aldrig borde blivit föremål för utredning.
Nämndordföranden Mohamad Hassan (fp) säger att det var viktigt att låta den informella diskussion om skolans framtid som redan fanns komma upp till ytan, genom en utredning:
- Nu visar utredningen att det inte går att lägga ned. Vi har också lyssnat på lärare, elever och föräldrar. Eleverna vill gå på en mindre skola och vi vill undvika splittring av klasser, säger Mohamad Hassan.

Enligt nämndordföranden visade utredningen om Linnéskolans framtid att följden av en lokalnedläggning hade blivit en flyttkarusell. Både Fyrisskolan och Katedralskolan ­- som var förstahandsalternativ för att ta över Linnéutbildningarna ­­- står inför fortsatta ombyggnader.
- Kostnaden för att hyra paviljonger hade ätit upp den vinst vi kunnat göra på lokalerna, säger Mohamad Hassan.

Det var i början av september som nämndordföranden gav tjänstemännen i uppdrag att utreda en flytt av Linnéskolans program till andra skollokaler. Skälet var minskningen av gymnasieelever som gör att kommunen riskerar att stå med tomma lokaler. Enligt nämndledningen fanns inte tid att invänta den stora lokalutredning som görs av Uppsalaskolornas framtid. Elever och lärare vid Linnéskolan protesterade kraftigt mot planerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om