Lite dans piggar upp på äldre dar

Med lite dans mår 89-åriga Märtha Fredlund bra till både kropp och själ. Hon är en av många pensionärer som kommit på fötter i Uppsala kommuns friskvårdsvecka.

Linedance kurs för +65. Från vänster Inga-Lisa Jansson, Kerstin Gauffin och Gun Sjöstedt.

Linedance kurs för +65. Från vänster Inga-Lisa Jansson, Kerstin Gauffin och Gun Sjöstedt.

Foto: Emma Eriksson

Uppsala2010-09-17 11:53

– En, två, tre, bak, fyr, fem sex, vrid vänster...och så höger bak...
Damerna i Karl Johansgårdens aula har fullt sjå med att stega rätt. Men det är inga större problem. Deltagarna rör sig mjukt och smidigt så att fötterna knappt hörs.
Från cd-spelarens högtalare ljuder en vals med fiol- och pianomusik. En amerikansk kvinnoröst med svajande stämma får damerna att böja på lederna, gå framåt och bakåt och snurra runt emellanåt.
Alltsammans kräver motion, koordination och en hel del taktkänsla under ledning av Gunnel Karlström.
Somliga deltagare har nyligen nått pensionsåldern. Ett par av deltagarna är över 80 år, men pigga för sin ålder. En förklaring, menar de själva, är att de håller igång.

Träffpunkterna som riktar sig till äldre i Uppsala kommun har den här veckan försökt sätta pensionärerna i rörelse. Den årligen återkommande hälsoveckan har inbjudit till bland annat linedance, boule och femkamp i olika delar av kommunen.
Träffpunkt Karl Johan som regelbundet anordnar en rad andra aktiviteter är populär. Bara under månaderna maj-augusti har man haft över 4 000 besökare. De flesta är kvinnor.
– Träffpunkten känns som en ventil för många. En del är änkor eller har män som är sjuka, säger Gunnel Karlström som har en
T-shirt med texten ”hälsa för kropp och själ”.
Det syns på deltagarna att de trivs. En ny låt med hurtfriskt dragspel ökar tempot i lokalen. En av deltagarna tappar takten men hittar den snart igen.

83-åriga Maj-Lis Kjellman sätter sig och vilar en stund. Hon har varit krasslig på grund av en förkylning, berättar hon. Maken har så kallad växelvård och när han vistas på boendet brukar hon passa på att träffa damerna på träffpunkten. Det är en viktig avkoppling för henne.
– Och sen är det ju roligt att träffa folk. Man får inte sätta sig och vänta på att andra ska göra något för en. Man får göra något själv i stället.
89-åriga Märtha Fredlund brukar röra sig med regelbunden stavgång och jympa. Hon berättar att hon hade riktigt dålig hälsa för åtta år sedan, men att hon i dag klarar sig utan gåstol och rullator på äldreboendet.
– Man ska aldrig vara rädd för att försöka. Det farligaste är att sitta still, för då blir man sittande.
Deltagarnas tips är att man ska röra på sig. Och landstingets informationsläkare Åke Schwan håller med när han hör om danskursen på en av träffpunkterna.
– Framför allt ska man undvika att vara stillasittande. Vad man gör spelar mindre roll. Det gäller inte bara pensionärer utan alla.
Men några herrar syns inte på kursen i Karl Johansgårdens aula.
– Min man sa bara ”usch nej” om linedance. Men han har ont i knäet så det är inte så konstigt, säger Inga Lisa Jansson.

Gun Sjöstedt brukar gå på Träffpunktens jympapass sedan Kommunhälsan stängde.
Men det finns ju många andra gym i stan?
– Jo, men vad kostar dom då?! Vi är ju pensionärer. Har man en pension på
7 000 kronor så är ett träningskort på 1 800 kronor mycket. Här är det gratis och det är väldigt bra.
En 72-årig dam som dansat runt i en timme berättar att hon har ryggbesvär. Men efter dagens nybörjarpass känner hon att det kanske är något för henne.
– Jag tror att det här är bra. Man rör musklerna på ett annorlunda sätt.
Efter en och en halv timmes dansande är deltagarna nöjda. På fredagen ska somliga dansa vidare i den mer avancerade danskursen.
– Visst har vi bra kondition, säger Gun Sjöstedt och ler.


FYSISKT AKTIVA

Äldre personer är fysiskt aktiva i nästan lika stor utsträckning som genomsnittet i Sverige. Skillnaden är bara fyra procentenheter.
Det innebär att nästan två av tre äldre personer är fysiskt aktiva minst en halvtimme om dagen.
Inte heller stillasittande fritid är vanligare bland äldre jämfört med genomsnittet för Sverige. Men det är vanligare bland personer i åldern 75 till 84 än bland personer i åldrarna 55 till 74.

Källa: Statens folkhälsoinstitut

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om