Lite extremism i Uppsala kommun

Extremism är inte ett stort problem inom Uppsala kommun. Vad kommunen vet är det ingen härifrån som anslutit sig till våldsbejakande extremistiska organisationer.

Ilona Szatmari Waldau, Brottsförebyggande rådets ordförande.

Ilona Szatmari Waldau, Brottsförebyggande rådets ordförande.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2017-05-22 08:02

Tidigare i veckan gick Socialstyrelsen ut med uppgifter om att var femte kommun under 2016 kommit i kontakt med barn och unga som är involverade i våldsbejakande extremism eller som riskerar att bli det. Uppsala deltog i undersökningen men svarade nej på frågan. Brottsförebyggande rådets ordförande Ilona Szatmari Waldau (V) berättar att Uppsala kommun förra året antog en handlingsplan som nu ligger till grund för kommunens arbete mot våldbejakande extremism.

– Inom Uppsala kommun arbetar vi förebyggande mot den här sortens våld. Vi försöker se till att barn och unga inte känner sig utanför samhället. Vi utbildar även de som arbetar inom socialtjänst och skola så att de lär sig känna igen tecken, symboler och beteenden så att vi i ett så tidigt skede som möjligt kan fånga upp de barn och unga som riskerar att hamna i extremistiska miljöer.

Att Uppsala kommun inte kommit i kontakt med några unga våldsbejakande extremister tror hon kan bero på fler saker.

– Uppsala har länge arbetat framgångsrikt med att se till att färre ungdomar faller utanför systemet, vilket jag tror har bidragit. Men sedan kan det såklart handla om ren tur också, många unga lockas till extremism av väldigt karismatiska ledargestalter, kanske finns ingen sådan person här.

Ilona Szatmari Waldau berättar att kommunen har ett brottförebyggande råd som återkommande diskuterar arbetet kring våldsbejakande extremism. Då deltar även polisen. De har även koll på den extremism som man vet finns inom kommunen.

– Vi vet att det finns extremister i Uppsala, men vi upplevde inte några oroande aktiviteter från deras håll under förra året. Sedan finns det vit makt-rörelser som Nordfront som åker runt och demonstrerar, men de säger inget om förekomsten av extremism inom kommunen.

Inte heller har det kommit till kommunens vetskap att någon från Uppsala kommun åkt utomlands för att ansluta sig till extremistiska organisationer.

– Om en person åker iväg och krigar för till exempelvis IS stämplas det av Säkerhetspolisen som en terrorhandling. Kring sådana råder det förvisso sekretess, men kommunen underrättas. Och några sådana uppgifter har vi inte fått, säger Ilona Szatmari Waldau.

Om undersökningen

Socialstyrelsen frågade 316 kommuner om erfarenheter av barn och unga som är involverade i våldsbejakande extremism eller som riskerar att bli det.

224 socialtjänster svarade.

45 socialtjänster svarade att de under 2016 haft kontakt med barn och unga vuxna i en sådan situation.

Information om unga i extremism kommer från skolor och fritids, polisen, socialtjänstens egna verksamheter samt från unga och deras anhöriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om