Lite skit rensar inte alls magen
Tillsatser i maten kan vara livsnödvändigt. Det menade livsmedelsprofessor Marie-Louise Danielsson-Tham som föreläste när årets veterinärkongress inleddes på SLU i går.
Marie-Louise Danielsson-Tham pratade om hur frisk mat blir sjuk mat.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Men det stämmer inte alls. Det hävdade iallafall Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, när hon inledde Veterinärkongressen 2008 på SLU med sin föreläsning "Frisk mat blir sjuk mat".
- En del bakterier i maten gör oss sjuka och kan bland annat innebära en ökad spridning av antibiotikaresistenta bakterier. Att det skulle vara bra är en myt som oroar mig.
Hon varnade också för en övertro på hur länge vakuumförpackad mat egentligen håller och hur den fungerar. Köttbullar i sådana höljen måste ofta värmas ordentligt innan man äter för att bli av med bakterier, något som producenterna ska informera om. Men eftersom de ser fräscha ut kanske många äter dem direkt från förpackningen, vilket inte är så nyttigt.
Marie-Louise Danielsson-Tham påpekade även att en mat helt fri från tillsatser inte alltid är något att sträva efter.
- En del kan faktiskt rädda liv. Natriumnitrittillsatser skyddar mot botulism, till exempel. Vi borde kanske fråga oss hur äkta maten egentligen ska vara?
Marie-Louise Danielsson-Tham är en av Sveriges mest kända uppmanare om att hålla rent i köket och har synts som nitisk städexpert i tv4:s Rent hus. Tidigare var hon verksam vid SLU men finns nu på restauranghögskolan i Grythyttan.
Enligt henne är det vanligaste felet många gör när det gäller livsmedel att inte förvara den nog kallt, eller värma maten för lite innan servering. Har man henne på besök gäller det att tänka sig för.
- Det värsta snusket jag kan tänka mig är när kocken går på toa, och man hör att de inte spolar i handfatskranen efteråt. Då äter inte jag middag där, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.
Veterinärkongressen 2008 pågår i två dagar och mattemat återkommer på många programpunkter. Bland annat behandlas arbetet med att ta fram säkra livsmedel och hur djur kan ge upphov till dålig mat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!