Liten risk för bostadsbubbla
Prisrusningen på bostäder i Uppsala är unik. Ingen annan svensk stad har upplevt en liknande prisökning. Trots detta är risken för en nära förestående bostadsbubbla i Uppsala liten. Däremot är hushållens skuldsättning ett problem långsiktigt.
Lägenhetsvisning i Luthagen.
Foto: UNT Arkiv
Ökningen i riket innebär att prisnivån nu är densamma som före finanskrisen. Men i Uppsala passerades de gamla boprisnivåerna redan i somras. I dag ligger genomsnittspriset på en bostadsrätt i Uppsala 15-20 procent högre än under 2007 och första halvåret 2008.
- Det förefaller vara en speciell situation i Uppsala. Så ser det inte ut i resten av Sverige. Utgående från de uppgifterna skulle det kunna finnas en lokal bubbla på bostadsmarknaden i Uppsala, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.
Analytikerna brukar definiera en bubbla som när priserna ligger 15-20 procent över "fundamenta", det vill säga den rimliga prisnivån.
- Men för att bubblan ska brista krävs förändringar i konjunkturen, med plötsligt lägre inflyttning eller hög arbetslöshet, och det kanske inte är så troligt, säger Tomas Pousette.
Eftersom arbetslösheten ser ut att plana ut i Uppsala och inflyttningen ökar rekordartat samtidigt som bostadsproduktionen är liten, är risken för en bubbla på bostadsmarknaden alltså mycket liten.
- Riksbanken sänkte räntan för att stimulera företagen, men en sidoeffekt är att man blåst in pengar i bostadsmarknaden. Det är billigt att ta lån och hushållens skuldsättning har ökat kraftigt. Det är en konstig situation just nu: vi har mer pengar i plånboken, men också större skulder, säger Stellan Lundström, professor i bygg- och fastighetsekonomi på KTH.
- Jag ser ingen risk för en bostadsbubbla. Hushållen kommer också att klara sina räntebetalningar när räntan stiger, säger Stellan Lundström.
På längre sikt finns det dock en risk för att den stora skuldsättningen blir ohållbar med fallande huspriser som resultat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!